ŞÜPHELİ ARAÇTA ROKET BAŞLIĞI İDDİASI!

22.09.2013 02:20:42

Kayseri Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü (KOM) ekipleri, Mardin’den İstanbul’a giden gri renkli bir hafif ticari aracı, önceki gece Kayseri-Malatya karayolu üzerindeki arama noktasında durdurdu.

Araçta bulunan 1’i Suriye vatandaşı, 1’i Şırnaklı, diğeri ise Mersinli 3 kişi üst aramasından sonra gözaltında tutulurken; sürücünün yanındaki ön koltuğun altında alüminyum folyoya sarılmış bir mekanik parça incelemeye alındı. Üzerinde Rusça yazılar, rakamlar ve kuru kafa işareti bulunan, 11 santim eninde, 19 santim uzunluğunda ve 1.5 kilogram ağırlığındaki aparatın içinde sıvı olduğu da belirlenince, AFAD ile polis olay yeri inceleme ekipleri çağrıldı. İlk belirlemede, aparatın içindeki sıvının bir patlayıcı ya da cıva olabileceği üzerinde duruldu. AFAD’a bağlı kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer (KBRN) uzman ekibinin yaptığı taramada kimyasal bulguya rastlanmadı.

TAEK VE ASKERİ EKİP İNCELEDİ

Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan gelen 3 kişilik ekip, yol kontrolünde ele geçilen meteryalle ilgili inceleme yaptı. Ekiplerin ilk incelemesi sonunda ele geçirilen aparatın radyoaktif madde yaymadığı belirtildi.

Ankara ve Konya’dan askeri uçakla gelen 2 askeri ekip, Kayseri-Malatya Karayolu 20'nci kilometresinde, arama noktasında tutulan, şüpheli aparatla ilgili Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, AFAD, ERÜ Tıp Fakültesi ve Atom Enerjisi Kurumundaki uzmanlardan bilgi aldılar. Yaklaşık bir saat süren ortak toplantının ardından şüpheli metalin, askeri mühimmat olmadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine metalin, Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ekibine teslim edilerek, Ankara’da Hıfsızsıhha Enstitüsünde incelenmesi kararlaştırıldı. Metal, karayoluyla Ankara’ya gidecek ekibe teslim edildi.

TAEK adına metali teslim alan Halil Demir, "İçinde sıvı bulunan bu metal parçasını Ankara'da Refik Saydam Hıfsızsıhha Enstitüsünde biyolojik ve kimsayal incelemeye tabi tutacağız" dedi. Kayseri’de şüpheli aparatın bulunduğu otomobilde bulunan 49 yaşındaki A.Ç., Suriyeli 30 yaşındaki A.S. ile 54 yaşındaki F.T.'nin Ankara’dan gelecek tahlil sonuclarına kadar gözaltında tutulacakları öğrenildi. 3 şüphelinin yine tahlil sonucuna göre mahkemeye çıkarılacakları ifade edildi.

Tüm bagajlar çok sıkı arandı

Kayseri polisi, roket başlığı olduğu sanılan hafif ticari araçtaki aparatla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelecek özel ekibi beklerken, Kayseri- Malatya karayolundaki arama noktasında tüm araçlar polis köpeği eşliğinde sıkı bir aramadan geçirildi. Bu arada Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan 3 şüpheliden birinin Mersin’de fırıncılıkla uğraştığı, Şırnaklı olanın özel bir şirkette çalıştığı, Suriye vatandaşı olanın ise Türkiye’ye sığınmacı olarak geldiği ve bu aparatın Suriyeli’ye ait olduğu ileri sürüldü.

DİĞER HABERLER