FLAÞ! AVRUPA PARLAMENTOSU'NUN SOYKIRIM KARARINA DIÞÝÞLERÝ BAKANLIÐI'NDAN SERT TEPKÝ!..

FLAÞ! AVRUPA PARLAMENTOSU'NUN SOYKIRIM KARARINA DIÞÝÞLERÝ BAKANLIÐI'NDAN SERT TEPKÝ!.. 16 Nisan 2015 - 08:16 | Güncelleme:

Dýþiþleri Bakanlýðý'ndan yapýlan açýklamada "Avrupa Parlamentosu kabul ettiði kararla, zamanýnda uluslararasý hukukla baðdaþmaz þekilde ve yetki alanýný aþarak yapmýþ olduðu hatayý tekrarlamýþtýr" denildi.

Avrupa Parlamentosu'nda Ermeni tasarýsýnýn kabul edilmesinin ardýndan Dýþiþleri Bakanlýðý'ndan açýklama yapýldý. Açýklamada, AP eleþtirilirken, "Avrupa Parlamentosu kabul ettiði kararla, zamanýnda uluslararasý hukukla baðdaþmaz þekilde ve yetki alanýný aþarak yapmýþ olduðu hatayý tekrarlamýþtýr. Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almýyoruz" denildi.

AP'de 1915 olaylarýna iliþkin tasarýnýn kabul edilmesinin ardýndan Dýþiþleri Bakanlýðý'ndan tepki geldi. Açýklamada, Avrupa Parlamentosu'nun aldýðý kararýn arkasýnda dinsel ve kültürel baðnazlýðýn etkili olduðu kaydedilirken, parlamentonun yetki alanýný aþtýðý ve yeniden tarih yazmaya heveslendiði belirtildi. Açýklamada þu ifadelere yer verildi: "Türkiye-AB iliþkilerinin geliþmesine engel çýkarmakla tanýnan Avrupa Parlamentosu, daha önce de denediði gibi, 1915 olaylarý konusunda yeniden tarih yazmaya heveslenmiþtir. Bu heves, Türk karþýtý Ermeni propagandasýnýn kliþelerini harfiyen tekrarlayan, 15 Nisan 2015 tarihli gülünç bir karar metniyle sonuçlanmýþtýr. Avrupa Parlamentosu kabul ettiði kararla, zamanýnda uluslararasý hukukla baðdaþmaz þekilde ve yetki alanýný aþarak yapmýþ olduðu hatayý tekrarlamýþtýr. Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almýyoruz. AB vatandaþlarýnýn 2014'teki seçimlere %42 oranýndaki katýlýmý, bu Parlamento'nun AB siyasi kültüründeki yerini zaten göstermektedir. Her bakýmdan eþine az rastlanýr “tutarsýzlýktakiö bu metni, anýlan kuruma, ileride hatýrlamak istemeyeceði belgeler arasýnda yerini almak üzere aynen iade ediyoruz. AB'nin uzlaþý ve barýþ kültürü temelinde, demokrasi, insan haklarý ve serbest piyasa ekonomisi gibi temel ilkeler bazýnda kurulduðunu, o metni kabul edenler herhalde anýmsýyorlardýr. Avrupa Parlamentosu'nda bugün kabul edilen karara destek veren siyasetçilere, Avrupa deðerleriyle uzaktan yakýndan ilgisi olmayan; nefret, kin ve çatýþma kültürüyle beslenenlerle kurduklarý ortaklýkta baþarýlar diliyoruz. Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olaylarý konusunda sergilediði bu selektif ve tek yanlý yaklaþýmýn, varoluþ nedenini teþkil eden deðerler hilafýna, Türkiye'nin AB ile olan iliþkisine zarar verebileceði ve Türkiye ile Ermenistan arasýndaki meseleye çözüm getirmekten uzak kaldýðý bir vakýadýr. Tabiatýyla, bu karar sadece bilgisizlik ve cehaletle açýklanamaz. Bunun arkasýnda, ne yazýk ki, dinsel ve kültürel baðnazlýk ile farklý görülen karþýsýndaki umursamazlýk da yatmaktadýr. Avrupa Parlamentosu Avrupa halklarý arasýnda ortak bir geleceðin inþasýna katký yapmak istiyorsa, bunun farklý din ve kültürleri dýþlayarak gerçekleþmesinin mümkün olmadýðýný bilmelidir. 1915 olaylarý konusuna gelince; Türkiye'nin son yýllarda hafýza ödevini layýkýyla yerine getirdiði ortadadýr. Ermenistan'ýn da en kýsa sürede böyle bir olgunluk düzeyine ulaþmasýný umut ediyoruz. Avrupa Parlamentosu üyelerinin, 1915 meselesiyle ilgilenmeden önce, kendi tarihleriyle yüzleþmelerinde, özellikle Birinci Dünya Savaþý ve Ýkinci Dünya Savaþý gibi insanlýðýn en korkunç felaketindeki rol ve sorumluluklarýný hatýrlamalarýnda yarar vardýr."

DHA