TÜRKÝYE'NÝN ÝLK UYDU MERKEZÝ CUMHURBAÞKANI RECEP TAYYÝP ERDOÐAN, BAÞBAKAN AHMET DAVUTOÐLU VE BÝRÇOK BAKANIN KATILIMIYLA AÇILDI!..

TÜRKÝYE'NÝN ÝLK UYDU MERKEZÝ CUMHURBAÞKANI RECEP TAYYÝP ERDOÐAN, BAÞBAKAN AHMET DAVUTOÐLU VE BÝRÇOK BAKANIN KATILIMIYLA AÇILDI!.. 21 Mayýs 2015 - 14:34 | Güncelleme:

Türkiye’nin ilk uydu test tesisi TUSAÞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nin açýlýþ törenine, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Baþbakan Ahmet Davutoðlu, Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Feridun Bilgin, Milli Savunma Bakaný Ýsmet Yýlmaz, Kara Kuvvetleri Komutaný Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutaný Orgeneral Akýn Öztürk, Jandarma Genel Komutaný Orgeneral Abdullah Atay, Savunma Sanayi Müsteþarý Ýsmail Demir, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) Baþkan Vekili Mehmet Çelik, TÜRSAT Genel Müdürü Ensar Gül ve çok sayýda yabancý misyon temsilcisi katýldý.

TUSAÞ-Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii A.Þ.’nin Kazan’daki tesislerinde gerçekleþtirilen açýlýþ töreninde konuþan Cumhurbaþkaný Erdoðan, merkezin ülkeye kazandýrýlmasýnda emeði geçenlere teþekkürlerini iletti. Merkezde görev yapacak ekibe baþarý dileklerinde bulunan Cumhurbaþkaný Erdoðan, savunma sanayinde diðer kuruluþlar gibi TUSAÞ’da son 12 yýlda çok büyük atýlýmlarýn gerçekleþtirildiðini ifade etti.

USAÞ’ýn 1984 yýlýnda sadece F-16’larýn fason üretimi için kurulduðunu anýmsatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, TUSAÞ’ýn yapýsýnýn 2005 yýlýnda millileþtirilerek yeni bir dönemin baþladýðýnýn altýný çizdi. Cumhurbaþkaný Erdoðan, bugün artýk TUSAÞ’ýn havacýlýk alanýnda dünyanýn en önemli kuruluþlarýndan biri hali geldiðini ifade etti.

“KAÇAK DÖVÜÞTÜLER”

Dünyanýn en büyük 100 savunma sanayi þirketi arasýna giren TUSAÞ’ýn Türkiye’nin gurur kaynaðý haline geldiðini dile getiren Cumhurbaþkaný Erdoðan, “Hedefimiz bu listeye en az 20 þirketle girmek olmalýdýr. Bildiðiniz gibi þuanda dünyanýn en büyük 250 müteahhitlik firmasý içerisinde 42 þirketle yer alýyoruz. Ayný baþarýyý savunma sanayi alanýnda da göstereceðimize inanýyorum. TUSAÞ bu listeye ilk giren Türk þirketi olarak öncülük görevini yerine getirmiþ bulunuyor. Þimdi sýra diðer firmalarýmýzda. Tabii TUSAÞ’ýn bu konuma gelmesinde 2003 yýlýnda savunma sanayinde yerli üretime verdiðimiz önemi bu doðrultuda ortaya koyduðumuz güçlü iradenin çok payý var. TUSAÞ’ta saðolsun kendisine olan güvenimizi boþa çýkarmadý. Ýþte ATAK helikopterlerimiz tüm zorluklar aþýlarak tasarlandý, üretildi. Semalarýmýzda gururla vazifesini yerine getirmeye baþladý. ATAK ile ilk adýmlarý attýðým zaman yetkilileri ile Ýtalya’da ilk görüþmeleri yaptýðýmýz zaman doðrusu zaman zaman ‘acaba soru’ aklýma geliyordu. Çünkü yýllar yýlý bildiðiniz gibi küresel sermaye bizlerle ortak üretimlere girme noktasýnda hep kaçak dövüþmüþtür, gelmemiþtir. Samimi olarak bir ortak üretimi ülkemizde yapmaya yanaþmamýþtýr” dedi.

HÜRKUÞ uçaðýnýn Avrupa’da sertifika alma aþamasýna geldiðini kaydeden Cumhurbaþkaný Erdoðan, ANKA Ýnsansýz Hava Aracý’nýn sürekli geliþtirilerek hedefledikleri düzeye yaklaþtýðýný söyledi. Cumhurbaþkaný Erdoðan, GÖKTÜR-2 uydusunu 2012’de uzaya fýrlattýklarýný ve bu uydunun baþarýyla hizmet vermeye devam ettiðini vurguladý.

“BEN BÝRAZ TEZ CANLIYIM”

“TUSAÞ’ýn hikayesi Türkiye’nin hikayesinin aslýnda bir özetidir” diyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, “Bunu bu þekilde deðerlendirmemiz lazým. Bu kuruluþumuz 2000 yýlýnda 90 milyon dolarlýk cirosu ve 2 bin çalýþanýyla neredeyse kapanma durumuna gelmiþti ve o gün iktidara geldiðimizde doðrusu o zamanki Savunma Bakaným Veysi Bey’le birlikte bu konular üzerinde deðerlendirmelerimizi yapmýþ ve kararlýlýkla iþin üzerine üzerine gitmiþtik. Bugün ise TUSAÞ 1 milyar dolarý aþan cirosu ve 5 bin çalýþanýyla kendi alanýnda dünyanýn en büyük 80. þirketi olarak karþýmýzda duruyor. Nereden nereye. TUSAÞ’ý sadece buradan, Kazan’daki bu tesislerden ibaret görmemek gerekir. Biz sadece burada yokuz. Biz þuanda Ostim’de varýz. Ankara’da organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren kuruluþlarla yürütülen çalýþmalarda takdire þayan bir büyüme göstermiþ bulunuyor. Sadece Ostim’e aktarýlan iþ hacmi 12 yýlda 10 kat arttý. Çok önemli. TUSAÞ’ýn bugün sadece yardýmcý olarak yan sanayi verdiði iç hacmi 2005 yýlýndaki toplam cirosundan dahi fazla. Bu büyük iþ hacmi Kazan’da bir havacýlýk ihtisas organize sanayi bölgesi kurulmasýnýn da yolunu açtý. Ýþte böylesine önemli bir baþarýyý konuþuyoruz. 2023 yýlýnda TUSAÞ’ý her bakýmdan çok daha ilerde, çok daha büyük projelerin içerisinde görmek istiyoruz. Milli muharip uçaðýmýzla ilgili karar savunma sanayi icra kurulundan bildiðiniz gibi çýkmýþ bulunuyor. Bu uçaðý 2023 yýlýnda semalarýmýzda, 2030 yýlýnda da Hava Kuvvetlerimizin envanterinde görmeyi arzu ediyoruz. Ben biraz tez canlýyým, aslýnda bunu öne çekmenin gayreti içerisinde de olmamýz lazým. Ne kadar öne çekebilirsek o kadar isabetli olacak” diye konuþtu.

“TÜRKÝYE’NÝN ÝLK UYDU MERKEZÝ”

Yatýrým maliyeti Savunma Sanayii Müsteþarlýðý ile Türksat A.Þ. tarafýndan karþýlanan USET Merkezi, GÖKTÜRK-1 projesi kapsamýnda TUSAÞ-Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii A.Þ. yerleþkesinde kuruldu. Ýþletme hakký TUSAÞ’A verilen USET Merkezi’nin temeli, 29 Ekim 2011 tarihinde atýldý. 9 bin 800 metrekare kapalý alana ve 3 bin 300 metrekare- yüz bin sýnýfý temiz odaya sahip olan merkezde, uydularýn fýrlatma esnasýnda ve uzayda görevi boyunca maruz kalacaðý mekanik, ýsýl, akustik ve elektromanyetik etkileþim ortamlarý oluþturabilecek ve uluslararasý standartlarda kalifikasyon testleri gerçekleþtirebilecek. Merkezde, GÖKTÜRK-1 uydusu ile Türkiye’nin ilk yerli uydusu Türksat-6A’nýn montaj yapýmý, ileri entegrasyon ve çevresel testleri gerçekleþtirilecek.

ÝHA