52. ULUSLARARASI ANTALYA FÝLM FESTÝVALÝ’NÝN ULUSAL YARIÞMA JÜRÝSÝ’NÝ OLUÞTURAN ÝSÝMLER AÇIKLANDI! ÝÞTE O ÝSÝMLER!..

52. ULUSLARARASI ANTALYA FÝLM FESTÝVALÝ’NÝN ULUSAL YARIÞMA JÜRÝSÝ’NÝ OLUÞTURAN ÝSÝMLER AÇIKLANDI! ÝÞTE O ÝSÝMLER!.. 20 Kasým 2015 - 18:12 | Güncelleme:

Antalya Büyükþehir Belediyesi tarafýndan 29 Kasým-6 Aralýk tarihleri arasýnda gerçekleþtirilecek 52. Uluslararasý Antalya Film Festivali’nin Ulusal Yarýþma Jürisi’ni oluþturan isimler açýklandý.

Yazar, yönetmen ve yapýmcý ÖMER VARGI’nýn baþkanlýk edeceði jüride; “Yol” ile týrmandýðý doruktan hiç inmeyen ÞERÝF SEZER, Kusturica filmleriyle tanýdýðýmýz görüntü yönetmeni MÝRSAD HEROVIC, Altýn Portakallý sanat yönetmeni NAZ ERAYDA, son dönemin dikkat çekici senaristlerinden TARIK TUFAN ve yetenekli genç oyuncuÞEBNEM BOZOKLU ile Los Angeles Kent Müzesi Film küratörü, ünlü Amerikalý eleþtirmen ELVIS MITCHELL yer alýyor.

ULUSAL YARIÞMA JÜRÝ BAÞKANLIÐI BÝR USTAYA EMANET: ÖMER VARGI

Yýlmaz Güney ve Þerif Gören gibi ustalara asistanlýkla baþlayan sinema serüveninde hem yapýmcý hem yönetmen hem de senarist olarak çalýþan Ömer Vargý, sektöre ilk damgasýný 1996’da vurdu: Türk sinemasýnýn rönesansý olarak adlandýrýlan ve salonlara küsmüþ seyirciyi yeniden sinemayla barýþtýran film olarak da tarihe geçen, “Eþkýya”nýn yapýmcýlýðýný üstlendi. Film, Türkiye’deki giþe rekorunun yaný sýra yurt dýþýnda festivallerden ödüller de aldý. Vargý, iki yýl sonra, 1998’de, senaryosuna da Cem Yýlmaz ve Hakan Haksun’la imza attýðý, “Her Þey Çok Güzel Olacak” filmini yönetti. Cem Yýlmaz’ýn da sinemaya ilk adým attýðý film olan “Her Þey Çok Güzel Olacak”, Türk sinemasýnda küçük insanýn trajikomik hikayesi olarak kendine özel bir yer edinmeyi baþardý. 2000’lere, yazýp yönettiði “Ýnþaat”la baþlayan Vargý, adeta ülkenin, gelecek yýllardaki atmosferini o günden öngörmüþ gibiydi. 2005’te Yavuz Turgul- Þener Þen ortaklýðýnýn yeni çalýþmasý olan “Gönül Yarasý”nýn yapýmcýlýðýný üstlenen Vargý, 2007’de ise Turgul’un yazdýðý “Kabadayý”da yönetmen koltuðuna oturdu. Yeþilçam’ýn temel dinamiklerinden olan efsane “Arzu Film” ekolünü, Yavuz Turgul ve Þener Þen’le bugüne taþýmayý da misyon edinen Turgul, son olarak geçen sene, “Ýnþaat”ýn devam filmi olan “On Yýlda Bir: Ýnþaat 2” ile salonlara döndü.

SÝNEMAMIZIN PARLAYAN YILDIZI: ÞERÝF SEZER

Usta oyuncu Þerif Sezer, herkese nasip olmayacak þekilde, kariyerine zirvede baþladý. Rol aldýðý ikinci sinema filmi, Yýlmaz Güney imzalý ve Altýn Palmiye’li “Yol”du. Hemen ertesi yýl, Erden Kýral’ýn Gümüþ Ayý kazanan “Hakkari’de Bir Mevsim” filminde rol aldý. Bunu, 1988’de Orhan Oðuz’un yönettiði ve Cannes’da Gençlik Ödülü kazanan filmi “Her Þeye Raðmen” takip etti. 1997’de Ferzan Özpetek’in dünya çapýnda ses getiren filmi “Hamam”da izlediðimiz Sezer, 2000’lerde ise Çaðan Irmak projelerinin deðiþmez isimlerinden oldu. “Asmalý Konak” televizyon dizisiyle baþlayan Irmak- Sezer iþ birliði, “Mustafa Hakkýnda Her Þey”, “Babam ve Oðlum”, “Ulak” ve televizyon dizisi “Çemberimde Gül Oya” ile devam etti. Sezer, tecrübelerini genç kuþak yönetmenlerin çalýþmalarýnda cömertçe paylaþmayý sürdürdü; Murat Saraçoðlu’nun yönettiði “Deli Deli Olma” ve “Yangýn Var” filmleriyle Kutluð Ataman’ýn, geçen sene Altýn Portakal kazanan “Kuzu”su bunlarýn baþlýcalarý.

KUSTURICA FÝLMLERÝNDEN TÜRKÝYE’YE: MIRSAD HEROVIC

Kariyerine, Emir Kusturica’nýn “Babam Ýþ Gezisinde” ve “Çingeneler Zamaný” filmlerinde kamera asistaný olarak baþlayan Boþnak kameraman Mirsad Herovic, 1991’de Ali Özgentürk’ün yönettiði “Mektup” filmiyle görüntü yönetmenliðine geçti, Türkiye sinemasýnýn baþarýlý yapýmlarý “Banyo” (Yön: Mustafa Altýoklar), “Mutluluk” (Yön: Abdullah Oðuz), “Ulak” (Yön: Çaðan Irmak) ve “Yahþi Batý”da (Yön: Ömer Faruk Sorak) görev alan Herovic, Türk sinemasýnýn þimdiye kadarki en yüksek bütçeli filmi “Fetih 1453”ün de görüntü yönetmenliðini yaptý.

ALTIN PORTAKAL ÖDÜLLÜ SANAT YÖNETMENÝ: NAZ ERAYDA

1985’ten beri dekor-kostüm tasarýmý ve sanat yönetmenliði yapan Naz Erayda, bir yandan da akademik düzeyde eðitim veriyor. Eþi Kerem Kurdoðlu ile Kum,Pan,Ya’yý kuran Erayda sinemada dikkatleri üzerine, 2004 yapýmý, Ezel Akay’ýn yönettiði “Neredesin Firuze” ile çekti. Akay’la 2006’da “Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü” filminde de çalýþan Erayda, ertesi yýl Semih Kaplanoðlu’nun yönettiði “Yumurta”da sanat yönetmenliði ve kostüm tasarýmýný üstlendi. Film, Saraybosna Film

Festivali büyük ödülü “Saraybosna’nýn Kalbi” baþta olmak üzere pek çok festivalden ödülle dönerken 6 dalda Altýn Portakal’ýn da sahibi oldu. Ödüllerden 2’si ise En Ýyi Sanat Yönetimi ve Kostüm Tasarýmý dallarýnda Naz Erayda’ya aitti. Kaplanoðlu’nun “Yumurta”nýn ardýndan çektiði “Süt” ve Altýn Ayý ödüllü “Bal” filmlerinin sanat yönetmenliðini de Erayda üstlendi. Genç yönetmen Pelin Esmer’in ikinci uzun metrajý “11’e 10 Kala”daki çalýþmasýyla Ankara Film Festivali’nde En Ýyi Sanat Yönetimi ödülünü kazandý.

SON YILLARIN DÝKKAT ÇEKEN SENARÝSTLERÝNDEN: TARIK TUFAN

Felsefe ve sosyoloji eðitiminin ardýndan çeþitli gazete ve dergilerde yazýlarý yayýnlanan ve televizyon programlarý yapan Tarýk Tufan’ýn yayýnlanmýþ hikaye kitaplarý da bulunuyor. Ýlk senaryo çalýþmasý, Bektaþ Topaloðlu ve Görkem Yeltan’la birlikte yazdýðý, “Uzak Ýhtimal” oldu. Genç yönetmen Mahmut Fazýl Coþkun’un da ilk filmi olan “Uzak Ýhtimal”; Hayfa, Ýstanbul, Rotterdam ve Sofya film festivallerinin büyük ödüllerini kazandý. 2013’te ise bu defa Coþkun ile birlikte “Yozgat Blues”u kaleme aldý. Ýronik bir ‘aydýn eleþtirisi’ olan film, eleþtirmenlerden övgü aldý ve dünyanýn saygýn festivallerinde gösterildi.

GENÇ KUÞAÐIN YETENEKLÝ OYUNCULARINDAN: ÞEBNEM BOZOKLU

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden 2000 yýlýnda mezun olan Þebnem Bozoklu, eðitimine Müjdat Gezen Sanat Merkezi Oyunculuk Bölümü'nde devam etti. 2005-2006 yýllarý arasýnda Çisenti Tiyatro'da Sanat Dansý ile Mondi'nin yönetmenliðini yapan Bozoklu, ayný zamanda TRT'nin Elma Kurdu yapýmýnda kukla oynatýcýlýðý da yaptý. “Caným Ailem” dizisindeki Meliha rolüyle 36. Hürriyet Altýn Kelebek ödüllerinde En Ýyi Kadýn Komedi Oyuncusu seçildi. Uður Yücel’in yönettiði ve prömiyerini Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünde gerçekleþtiren “Soðuk” filminde rol olan oyuncu, Aydýn Sayman’ýn “Ýçimdeki Ýnsan”, Hakan Algül’ün “Niyazi Gül Dörtnala” ve Caner Özyurtlu’nun “Yok Artýk” filmlerindeki doðal ve içten oyunculuðuyla dikkatleri çekti. Bozoklu, ayný zamanda “Ümmü Sýbyan: Zifir” ve “Yok Artýk” filmlerinin ortak yapýmcýlýðýný üstlendi.

AMERÝKALI FÝLM ELEÞTÝRMENÝ: ELVIS MITCHELL

Birleþik Devletleri’nin önde gelen film eleþtirmenlerinden Elvis Mitchell, özellikle New York Times gazetesinde, NPR’ýn “Scott Simon ile Haftasonu” programýnda, KCRW radyosunun entertainment ve popüler kültür programý The Treatment’ta yaptýðý eleþtirilerle tanýnýr. Mesleðe baþladýðýnda efsanevi eleþtirmen Pauline Kael tarafýndan özellikle beðenilen Mitchell, Turner Classic Movies kanalýnda yönetmen ve oyuncularla klasik filmler üzerine söyleþiler yaptýðý Elvis Mitchell: Under the Influence adlý programýyla Amerika çapýnda ün kazandý. Birçok önemli basýn yayýn organýnda çalýþan ve belgeseller de yapan Elvis Mitchell, Los Angeles Kent Sanat Müzesi – LACMA’nýn film küratörlüðünü yapýyor ve yýl boyunca önemli film gösterimleri düzenliyor. Nevada Üniversitesi Sinema Bölümü’nde ders veren Mitchell, Los Angeles Türk Filmleri Festivali’ne de destek oluyor.