YÖK'TEN KAPATILAN ÜNÝVERSÝTELER ÝLE ÝLGÝLÝ FLAÞ AÇIKLAMA!..

YÖK'TEN KAPATILAN ÜNÝVERSÝTELER ÝLE ÝLGÝLÝ FLAÞ AÇIKLAMA!.. 3 Aðustos 2016 - 18:01 | Güncelleme:

Yükseköðretim Kurulu (YÖK), bu yýla ve sadece kapatýlan üniversitelerin öðrencilerine mahsus olmak üzere baþta vakýf üniversiteleri olmak üzere tüm üniversitelerin istedikleri takdirde yatay geçiþteki taban puan þartýný kaldýrmasýna karar verildiðini açýkladý. Alýnan bu kararýn baþta vakýf üniversitelerine olmak üzere yatay geçiþ imkâný saðlayacak ve teþvik edeceði kaydedildi.


YÖK'ten yapýlan açýklamada, 667 Sayýlý Kanun Hükmünde Kararnameyle 15 Vakýf Yükseköðretim Kurumu kapatýldýðý, bu üniversitelerde kayýtlý öðrencilerin Yükseköðretim Kurulu tarafýndan diðer üniversitelere yerleþtirileceði, bu þekilde yerleþtirilen öðrencilerin, mezun oluncaya kadar ilgili vakýf yükseköðretim kurumlarýna ödemeleri gereken ücretleri yerleþtirileceði devlet veya vakýf üniversitesine ödemeye devam edecekleri hükme baðlandýðý; bu kararlarýn uygulanmasý hususunda Yükseköðretim Kurulu'nun görevli ve yetkili kýlýndýðý hatýrlatýldý.


28 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleþtirilen Yükseköðretim Genel Kurulunda, 667 Sayýlý Kanun Hükmünde Kararname ile kapatýlan üniversitelerin öðrencilerinin hangi üniversitelere yerleþtirileceði hususu ile uygulamaya yönelik usul ve esaslar görüþülerek karara baðlandýðý ve kapatýlan 15 üniversitenin 14’ünün öðrencileri ayný ildeki devlet veya vakýf üniversitesine yerleþtirildiði kaydedildi. Kapatýlan Kanuni Üniversitesi'ne ise eðitim öðretim baþlamadýðý için bu kapsamda bir iþlem yapýlmadýðý belirtildi.


"Kapatýlan üniversite öðrencilerinin yerleþtirilmelerine iliþkin almýþ olduðumuz kararlara yapýlan eleþtiri ve yaþanan tartýþmalar tarafýmýzca izlenmektedir ve konuya iliþkin yeni bir karar almamýzý da gerekli kýlmýþtýr" denilen açýklama þöyle devam etti:


"Zor durumlar zorunlu tedbirleri almayý gerektirir. Bu sorunun tüm taraflar açýsýndan en az zarar görecek þekilde çözülmesine çalýþýlmaktadýr. Alýnan kararýn sadece lisans ve ön lisans öðrencileriyle sýnýrlý olmadýðý, lisansüstü (yüksek lisans, doktora, týpta uzmanlýk vb.) ve ayrýca önemli miktarda yabancý uyruklu öðrencileri de kapsadýðý unutulmamalýdýr. Kapatýlan üniversite öðrencilerinin almýþ olduðu dersler, notlar, sýnavlar, mazeretler de dâhil olmak üzere bütün verilerin de bir merkezden yürütülmesi bu sürecin sýhhatli yürütülmesinin gerekliliðidir.


Ayrýca bilinmesi isteriz ki yerleþtirilen bu öðrenciler yerleþtirildikleri yükseköðretim kurumundaki eðitim öðretimin gerektirdiði intibak süreci kapsamýnda eðitimlerine devam edebileceklerdir. Bu öðrencilerin aktarýldýðý devlet üniversiteleri gerekli gördükleri takdirde kendi marka deðerini korumak maksadýyla ek dersler veya sýnavlarla intibak sürecini gerçekleþtirebilecektir.


Bu öðrencilerin aktarýmlarý sonrasýnda ayný sýnýflarda öðrenci mevcudu artýþý yaþanmayacak, eðitim kalitesinde ve niteliðinde herhangi bir düþme olmayacak, üniversiteler gerektiði takdirde þube açabilecektir. Bilindiði üzere yerleþtirme yapýlan devlet üniversitelerimizde kapatýlan vakýf üniversitelerinin kampüslerinin tahsisiyle fiziki mekân artýþý söz konusu olmuþtur. Bu kapsamda gerekli diðer tüm tedbirler ilgili üniversitelerimizce alýnmaktadýr.


Ayrýca bu öðrenciler her ne kadar nakledildikleri üniversitelerin diplomalarýný alacak olsalar da diplomalarýnda ilk kayýt olduklarý üniversitelerin de isimleri yazýlý olacaktýr."

Açýklama þöyle devam etti:

"Bununla birlikte konuya iliþkin kamuoyunda yaþanan tartýþmalar ve eleþtiriler dikkate alýnarak bu yýla ve sadece bu öðrencilere mahsus olmak üzere baþta vakýf üniversiteleri olmak üzere tüm üniversitelerin istedikleri takdirde yatay geçiþteki taban puan þartýný kaldýrmasýna karar verilmiþtir. Alýnan bu karar baþta vakýf üniversitelerine olmak üzere yatay geçiþ imkâný saðlayacak ve teþvik edecektir.


Yükseköðretim Kurulu olarak eðitim ve öðretimin ve diplomalarýn niteliðinin düþmemesine önem vermekteyiz. Yeni YÖK’ün son bir buçuk yýldan beri almýþ olduðu kararlar ve süreçler bunun teminatýdýr. Son günlerde yaþamýþ olduðumuz þartlar dâhilinde bile bunu gözetmekteyiz."  

ÝHA