BAYRAM BAŞLAMADAN KAZA BİLANÇOSU!

BAYRAM BAŞLAMADAN KAZA BİLANÇOSU! 19 Ağustos 2018 - 20:56 | Güncelleme:

İstanbul Gelişim Sanat, trafik kazaları ayrıca ilk yardıma dikkat çeken kazasız kul olmaz projesi Yazarı yönetmeni Zahrettin Çelik sanat danışmanlığını Zihni Göktay Proje danışmanlığını ise Hüseyin Sümer Ali Yücel Güler Selçuk Gümüş, üstlendi.

Sinyal kullanan sürücüler

Kazasız kul olmaz projesi pilot şehir olarak İstanbul’da özelikle sinyal kullanan sürücüleri gözlemledi daha sonra  ege bölgesinde ilginç veriler elde  edildi.

Sinyal kullanan sürücülerin az kaza  yaptığını tespit edildi.

Proje kurucusu Sanat Yönetmeni Zahrettin Çelik şunları söyledi.

Bir çok noktada  gözlemler  yaptık aynı noktada  defalarca  veriler topladı..

Haliyle aynı plakalara  denk gelebiliyorsunuz. Baktığımızda  aynı araç sinyal kullanıyor. Sürücülerle konuştuğumuzda neredeyse  sıfır kazaya karıştıklarına aktardılar.

Bu neye işaret özellikle çocuk yaşta Trafik kurallarına aşılanması çok önemli. Çünkü bilgi “refleks” halline geliyor. Bilgiyi uygulamak zor olmuyor. Örneğin sürücü 40 yaşında bugüne kadar  kurallara uymadan trafikte  devam ediyor. Bu sürücüyü  çeşitli farkındalıklarla  onu kazanmak  kurallar  teşvik etmek zor olur. Nedeni yetişkin bir insanın sosyolojik ve psikolojik yaşamış olduğu haritasına yeni bilgi eklenmesi  sabit  davranışlarını değiştirmesi güç olduğunu görebiliyoruz.

Sinyal kullanan kişiler  trafikte diğer sürücüler  tarafından sarı ışığın etkisiyle  bir güneş gibi bütün karanlıkları aydınlattığını ve  sempati kazandığını tanık olduk ilk defa bu tespiti yapmanın heyecanıyla bu davranışın bütün şehirlere  yayılmasını “artı değer” katacağını düşünüyoruz “dedi..

Sıralamaya baktığımız zaman yayaya yol vermek, emniyet kemeri takmak farklı davranışlar ortaya çıkardı.

Duyarlı sürücü modelleri

Trafikte hangi sürücü duyarlı hangisi duyarsız sizde kolayca tespit  edebilirsiniz.

Mesela yayaya yol veren sürücüler güne göre davranışları değişiyor.

İstanbulda’da yayalara  saygı gösterenler:  En çok çarşamba, cuma, cumartesi sürücüler  yaya gecitinde öncelik gösteriyor. Bunun nedeni hafta sonuna  yakın olan  günler daha çok sakinlik gözleniyor.

Emniyet kemeri takan sürücüler: Aslında  kemer takan sürücüler  karma  karışık  verilere  ulaştık

Sürücü yanında  Ailesi, eşi çocukları, üst düzey yönetici varsa saygıdan dolayı takmakta, yanlızken kemeri takmadığını gözlemlendi

Ya da son dakika  polis çevirmesine  yakalanmamak için takıyorlar.

Sıralamaya baktığımızda  en duyarlı sürücü model şöyle;

1 . sinyal kullananlar

2. yayalara  saygı duyanlar

3.Emniyet kemeri takan sürücüler oluşturdu.

Bu 3 davranışı gören  herhangi biri  o sürücünün  profilini rahatlıkla  öğrenebilirsiniz

Böylelikle seyir halindeyken trafikteki sürücülerin davranışlarını önceden tespit edip önceden hareketlerini kestirebiliyorsunuz.

Bayram başlamadan kaza bilançosu

Daha bayram başlamadan 35 kişi  yaşamını yitirmesi herkesi üzüyor. Ama dejavuları yok etmenin tek çaresi 365 gün kurallar ilgili insanlara  farkındalık oluşturacak proje çalışmaları yapmak en önemlisi çocuk yaşta eğitim çok çok önemli rol alıyor.