BAYRAM BAŞLAMADAN KAZA BİLANÇOSU!

İstanbul Gelişim Sanat, trafik kazaları ayrıca ilk yardıma dikkat çeken kazasız kul olmaz projesi Yazarı yönetmeni Zahrettin Çelik sanat danışmanlığını Zihni Göktay Proje danışmanlığını ise Hüseyin Sümer Ali Yücel Güler Selçuk Gümüş, üstlendi.

19.08.2018 20:56:22

Sinyal kullanan sürücüler

Kazasız kul olmaz projesi pilot şehir olarak İstanbul’da özelikle sinyal kullanan sürücüleri gözlemledi daha sonra ege bölgesinde ilginç veriler elde edildi.

Sinyal kullanan sürücülerin az kaza yaptığını tespit edildi.

Proje kurucusu Sanat Yönetmeni Zahrettin Çelik şunları söyledi.

Bir çok noktada gözlemler yaptık aynı noktada defalarca veriler topladı..

Haliyle aynı plakalara denk gelebiliyorsunuz. Baktığımızda aynı araç sinyal kullanıyor. Sürücülerle konuştuğumuzda neredeyse sıfır kazaya karıştıklarına aktardılar.

Bu neye işaret özellikle çocuk yaşta Trafik kurallarına aşılanması çok önemli. Çünkü bilgi “refleks” halline geliyor. Bilgiyi uygulamak zor olmuyor. Örneğin sürücü 40 yaşında bugüne kadar kurallara uymadan trafikte devam ediyor. Bu sürücüyü çeşitli farkındalıklarla onu kazanmak kurallar teşvik etmek zor olur. Nedeni yetişkin bir insanın sosyolojik ve psikolojik yaşamış olduğu haritasına yeni bilgi eklenmesi sabit davranışlarını değiştirmesi güç olduğunu görebiliyoruz.

Sinyal kullanan kişiler trafikte diğer sürücüler tarafından sarı ışığın etkisiyle bir güneş gibi bütün karanlıkları aydınlattığını ve sempati kazandığını tanık olduk ilk defa bu tespiti yapmanın heyecanıyla bu davranışın bütün şehirlere yayılmasını “artı değer” katacağını düşünüyoruz “dedi..

Sıralamaya baktığımız zaman yayaya yol vermek, emniyet kemeri takmak farklı davranışlar ortaya çıkardı.

Duyarlı sürücü modelleri

Trafikte hangi sürücü duyarlı hangisi duyarsız sizde kolayca tespit edebilirsiniz.

Mesela yayaya yol veren sürücüler güne göre davranışları değişiyor.

İstanbulda’da yayalara saygı gösterenler: En çok çarşamba, cuma, cumartesi sürücüler yaya gecitinde öncelik gösteriyor. Bunun nedeni hafta sonuna yakın olan günler daha çok sakinlik gözleniyor.

Emniyet kemeri takan sürücüler: Aslında kemer takan sürücüler karma karışık verilere ulaştık

Sürücü yanında Ailesi, eşi çocukları, üst düzey yönetici varsa saygıdan dolayı takmakta, yanlızken kemeri takmadığını gözlemlendi

Ya da son dakika polis çevirmesine yakalanmamak için takıyorlar.

Sıralamaya baktığımızda en duyarlı sürücü model şöyle;

1 . sinyal kullananlar

2. yayalara saygı duyanlar

3.Emniyet kemeri takan sürücüler oluşturdu.

Bu 3 davranışı gören herhangi biri o sürücünün profilini rahatlıkla öğrenebilirsiniz

Böylelikle seyir halindeyken trafikteki sürücülerin davranışlarını önceden tespit edip önceden hareketlerini kestirebiliyorsunuz.

Bayram başlamadan kaza bilançosu

Daha bayram başlamadan 35 kişi yaşamını yitirmesi herkesi üzüyor. Ama dejavuları yok etmenin tek çaresi 365 gün kurallar ilgili insanlara farkındalık oluşturacak proje çalışmaları yapmak en önemlisi çocuk yaşta eğitim çok çok önemli rol alıyor.


DİĞER HABERLER