BİLUN ALPAN HANIMSULTAN, VEFAT ETTİ!

BİLUN ALPAN HANIMSULTAN, VEFAT ETTİ! 18 Ocak 2019 - 11:00 | Güncelleme:

Sürgün edilen 155 Osmanlı hanedanı üye ve mensubundan hayatta olan son kişi Bilun Alpan Hanımsultan, 100 yaşında Beyrut’ta vefat etti.

Osmanlı Hanedanının acı günü.

Bilun Alpan Hanımsultan, vefat etti. 

Osmanlı Hanedanı tarihçisi Dr. İbrahim Pazan’ın, merhumenin yeğeni Şehzade Orhan Osmanoğlu’ndan aldığı bilgiye göre, Bilun Hanımsultan 17 Ocak 2019 tarihinde sabaha karşı Beyrut’ta tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Merhume Hanımsultan 18 Ocak günü öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Beyrut’ta defnedilecek. Defin merasimi ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Beyrut Büyükelçi Hakan Çakıl’ın yakından ilgilendiği öğrenildi.

BİLUN HANIMSULTAN KİMDİR?

Bilun Hanımsultan, Sürgün Kanunu’nun kapsamına giren ve 1924 Mart'ında İstanbul’dan kalkan tren ve gemilerle vatanı terk etmeye mecbur bırakılan 155 kişiden hayatta olan son kişiydi. Onun vefatıyla 1924 sürgününün son şahidi de vefat etmiş oldu.

Bilun Hanımsultan 1918 yılında İstanbul’da doğdu. Sultan Abdülmecid Han’ın tahta geçmeyen oğullarından Şehzade Mehmed Burhaneddin Efendi’nin oğlu Şehzade İbrahim Tevfik Efendi’nin kızı Fatma Zehra Sultan’ın kızıdır. Sürgün sırasında 29 yaşında olan Fatma Zehra Sultan, zevci Selami Süleyman Alpan ve kızı 6 yaşındaki Bilun ile önce gemiyle Köstence’ye, oradan Bükreş’e gitti. Orada 6 ay kadar oturduktan sonra Fransa’ya geçtiler. 1 sene Paris’te, 1.5 sene de Nice’de yaşadılar. Damad Selami Süleyman Beyefendi’nin babası Kazım Paşa Hayfa’daki evini onlara verince oraya naklettiler. Daha sonra da Beyrut’a yerleştiler. Fatma Zehra Sultan 1965’te İstanbul’da vefat etti. Kabri Çemberlitaş’ta Sultan İkinci Mahmud Han Türbesi haziresindedir.