ELİPS TASARIM MİMARLIK KURUCUSU FEZA KOCA 1 YILDA 4 ÖDÜL ALDI!

ELİPS TASARIM MİMARLIK KURUCUSU FEZA KOCA 1 YILDA 4 ÖDÜL ALDI! 22 Ocak 2019 - 19:47 | Güncelleme:

Elips Tasarım Mimarlık’ın kurucusu Feza Koca başarısının sırrını anlattı. Feza Koca, kadınların iş hayatına 1-0 yenik başladığını ancak isteyen kadınların bu dezavantajı nasıl avantaja geçirebileceklerini açıkladı. 1 yılda 4 ödül birden almayı başaran Feza Koca ilham verici bir başarı hikâyesine imza attı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi mezunu Feza Koca, iş hayatına 1999 senesinde kurduğu Elips Tasarım Mimarlık ile başladı. Bu yolda onun için en önemli şey erkeklerin egemen olduğu sektörde kadın olarak güven kazanmak ve büyük başarılara imza atmak oldu. Zorlu bir yoldan geçti ancak yüzde 80’ini kadınların oluşturduğu bir ekiple konutlar, ofisler, karma kullanım alanları, spor tesisleri, okullar, alışveriş merkezleri olmak üzere binlerce metrekare iş yaptı. Başarısının sırrını kadınların bakış açısındaki detaycılık ve derinlik olarak tanımlayan Mimar Feza Koca, sorumluluklarının kendini yıldırmadığını ifade etti.

“EVDE YEMEKLERİ KADINLAR YAPTIĞI HALDE EN BAŞARILI

AŞÇILAR ERKEKLER”

Kadınların iş hayatına erkeklere göre 1-0 yenik başladığını ifade eden Mimar Feza Koca, şunları söyledi:

Dünyada yıldız mimarlar diye bir kavram var. Onlara baktığınız zaman çoğuerkektir. Aşçılıkta da olduğu gibi aslında en başarılı veya en çok tanınankişilerin erkek olduğu görülür. Aslında evde yemekleri kadınlar yapıyor ama en ünlü aşçılar erkek. Kadınların kendi hayatlarında çok fazla sorumluğu olduğu için maalesef iş hayatında hak ettikleri başarıyı ve ünü çok yakalayamıyorlar.

Çünkü erkekler kadar göz önünde olamıyorlar. Kadın mimarlar, kadın inşaat mühendisleri ya da diğer meslekler. Maalesef kadın olmanın bir dezavantajı var. Bir kadınsanız bir iş alacağınız zaman bir erkeğe göre 1-0 geriden başlıyorsunuz. Ama siz deneyimlerinizi anlattığınız zaman durum öyle olmuyor. Dolayısıyla çok kolay olmasa da keyifli bir meslek.

“DETAYCILIK İLE EMPATİ BİRLEŞİNCE TALEPLERİ DAHA İYİ

KARŞILAYABİLİYORUZ”

Mimaride kadın bakışının çok önemli olduğuna dikkat çeken Koca, “Kadın

tasarımcı olmanın empati kurabilme anlamında avantajları oluyor. Kadınkullanıcılarla çalıştığınız zaman ya da bir konut projesi tasarladığınızda kendinizi onların yerine koyabiliyorsunuz. Sonuçta siz de bir tasarımcı haricindebir eşsiniz, annesiniz veya evlatsınız. Bizim mesleğimizden kaynaklanan detaycılıkla empati birleşince kullanıcıların bazı isteklerini onlar söylemeden biz onlara önerebiliyoruz. Örneğin; bir alışveriş merkezi düşünün. Biz kadınlar makyaj yapmak için ıslak hacimleri kullanabiliyoruz. Ve bir düzenek olması gerekiyor. En başından ışığın hangi açıdan geleceği gibi detaylar önemli. Işığın yüze yansımasının önemli olmasının yanı sıra çantanızı da koyabileceğiniz bir yer olmalı. Bunlar gibi çok önemli gibi görünmeyen ama kullanırken önem kazanan detayları projelerin başında öngörebiliyoruz. Bu anlamda kadın tasarımcı ve mimar olmanın deneyim de kazandıktan sonra bir avantaj olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

“KADINLARIN İŞ HAYATINDA KENDİLERİNİ DAHA FAZLA TANITMALARI GEREKİYOR”

Mimarlığı seçecek hemcinslerine tavsiyelerde bulunan Koca, “Mimarlık mesleği için tam kadınlara göre derler ama aslında bu biraz tartışılır. Kolaylık açısından bakıp böyle deniliyor ama şantiye ortamı böyle değil. 1-0 yenik başlanan iş hayatında kendilerini daha fazla tanıtmaları gerekiyor. Resme biraz da genel bakabilmeleri lazım. Kadın olarak detaylara takılmaktan büyük resmi göremeyebiliyoruz. Duygusallık önemli ancak bazı kararları verirken duygularındışına çıkmaları lazım. Kendilerine biraz dışardan bakabilmeleri gerekiyor. Çokşanslılar, çok çalışmalılar” ifadelerini kullandı.

1 YILDA 4 ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN KADIN MİMAR

Geçtiğimiz yıl 22’ncisi düzenlenen dünyada inşaatın oscarları olaraknitelendirilen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde (International PropertyAwards) tasarımını Mimar Feza Koca’nın yaptığı, BJK No:1903 Mehmet  Üstünkaya Tesisleri, Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde 2 ödülün sahibioldu. Öncesinde 25 Ekim’de Avrupa’da ‘İç Alanda Karma Kullanım’, ‘İç Alanda En İyi Karma Kullanım’ olmak üzere iki kategoride dereceleri toplayanproje, bu kategorilerde uluslararası alanda birinciliğe sahip oldu. Kışın karınaltında, yazın sıcaklarında çalıştıkları binanın ödüle layık görülmesi Koca için büyük onur kaynağı.Tesisi tasarlarken Beşiktaş’ın Efendi temasından yararlandığını aktaran Koca,“Bu tesis, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün ilk sosyal tesis projesiydi. Dolayısıyladaha önce yapılmamış bir konseptti. Başkan Fikret Orman’la beraberdik” dedi.

Mimar Koca, Türkiye’de yapacağı yeni projelerle dünyada daha fazla yarışarakTürkiye’nin adını dünyada daha çok duyurmak istediğini ve kadınların işhayatında elde edebileceği başarıların oldukça dikkat çekici olabileceğini de sözlerine ekledi.