“İNANÇLARI YÜZÜNDEN  KİMSEYE FARKLI  MUAMELE EDİLEMEZ!”

“İNANÇLARI YÜZÜNDEN KİMSEYE FARKLI MUAMELE EDİLEMEZ!” 23 Şubat 2019 - 09:35 | Güncelleme:

Deniz Çakır ve başörtülü kızlar arasında sular durulmuyor. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçu kapsamında verilen takipsizliğin kararının bozulmasına ilişkin, hâkimlik kararının detayları belli oldu.

Deniz Çakır ve başörtülü kızların arasında “sözlü taciz” davasında yeni gelişme. Geçtiğimiz gün Deniz Çakır hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’ suçundan verilen takipsizlik kararı, mağdurların itirazı sonucu kaldırılmıştı.

Hâkimlik kararında, "Dini inançları gereğince başını örten kadınların sosyal bir sınıf olarak değerlendirilmesi yerinde olacaktır. Hukuk devleti ve laiklik ilkesi gereği herkesin din ve vicdan hürriyeti bulunmaktadır. Kimse dini duygularından veya felsefi inançlarından dolayı kanun karşısında farklı muameleye tabi tutulamaz. Herkesin istediği yere gitme hakkı bulunmaktadır. Kendisinden farklı düşünen kimselerin ülkeden kovmakla itham edilmesi ve bu şekilde alaya alınması hukuk devleti ve laiklik ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Günaydın’ın özel haberine göre; Kararda, "Olayda 'İbişler' şeklinde kaba söylemler olmakla birlikte başını örten kadınların hedef gösterilmek suretiyle alenen aşağılandığı görülmektedir" denildi.

YETERLİ DELİL VAR DAVA AÇILMALI

Takipsizliğin bozulduğu kararda şu ifadeler yer aldı: "Şüphelinin dini değerlere dönük tahrik içeren söylemleri dikkate alındığında, bu yönde verilen takipsizlik kararının usul ve yasaya, yerleşik içtihatlara aykırı olduğu kanaatiyle kamu davası açılması için yeterli deliller bulunmaktadır. Müştekiler vekilinin itirazının kabulü ile 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlarından verilen kavuşturmanın yer olmadığına dair kararın kaldırılmasına karar verilmiştir"