BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI! İŞTE MUTLULUĞA GİDEN 5 YOL…

BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI! İŞTE MUTLULUĞA GİDEN 5 YOL… 21 Mart 2019 - 11:25 | Güncelleme:

ABD’deki Yale Üniversitesi’nde “Psikoloji ve Mutlu Yaşam” dersi veren Prof. Laurie Santos, “Mutluluk kendiliğinden gelmez. Bu konuda gelişmek için pratik yapmanız gerek” dedi.

 

Dün Dünya Mutluluk Günü'ydü...

Ama kendinizi mutlu hissetmiyorsanız da endişeye gerek yok. Prof. Laurie Santos, ABD'nin Yale Üniversitesi'nde "Psikoloji ve Mutlu Yaşam" dersi veriyor.

Üniversitenin 317 yıllık tarihinde en popüler ders olmuş ve 1200 kayıtlı öğrenci ile rekor kırmış. Prof. Santos, "Mutluluk hali kendiliğinden gelmez, bu konuda gelişmek için pratik yapmanız gerekir" diyor ve ekliyor: "Mutlu olmak için bilinçli bir çaba göstermek gerektiğini bilimsel çalışmalar doğruluyor. Ama biraz zaman alıyor."

 İşte Santos'tan mutluluğa giden yol konusunda 5 öneri:

1-Minnettarlık listesi

Öğrencilerinden bir hafta boyunca her gece bir liste yapıp hangi konularda minnet duyduklarını yazmalarını isteyen Santos, "Bu çok basit bir fikirmiş gibi gelebilir, ama bu egzersizi düzenli yapan öğrencilerin daha mutlu olduğunu görüyoruz" diyor.

2-Daha fazla ve daha kaliteli uyku

Bir hafta boyunca her gece 8 saat uyuyun. Santos, bunun en zor egzersizlerden biri olduğunu söylüyor. "Saçma gelebilir, ama daha uzun süreli ve daha kaliteli bir uyku depresyon riskini azaltıyor ve pozitif davranış eğilimini geliştiriyor" diyor.

3-Meditasyon

Günde 10 dakika meditasyon yapın. Santos, öğrenciyken yaptığı düzenli meditasyonun kendisini daha iyi hissetmesini sağladığını söylüyor.

4-Aileye ve arkadaşlara daha fazla zaman

 Santos'a göre, sevdiğimiz insanlarla zaman geçirmek veya psikolojideki ismiyle "sağlıklı kişisel ilişkiler ve sosyal bağlantılar" insanın fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkiliyor.

5- Daha az sanal, daha fazla gerçek ilişki

Santos, sosyal medyanın insana sahte mutluluk verebileceğini ama kendini kaptırmamak gerektiğini söylüyor. "Son araştırmalar, sosyal medya ağlarını fazla kullanan insanların, pek kullanmayanlara kıyasla daha az mutlu olduğunu gösteriyor" diyor.