RİZE'DE GÖRÜLEN CANLININ YAŞAM ALANI KORUNACAK!

RİZE'DE GÖRÜLEN CANLININ YAŞAM ALANI KORUNACAK! 21 Nisan 2019 - 18:16 | Güncelleme:

Rize'nin Hemşin ilçesinde, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Liste’ye göre, küresel ölçekte tehlike altında olan 'kuzey şeritli semenderi' görüldü. Bir gölette sayıları 36 olduğu tespit edilen semenderlerin yaşam alanının korunması için çalışma başlatıldı.

Hemşin ilçesinde yol kenarındaki su birikintisinde bazı canlılar olduğunu gören Nuri Yazıcı, durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) tanıdığı akademisyenlere bildirdi. Bölgede inceleme yapan heyet, su birikintisindeki canlıların IUCN Kırmızı Liste’ye göre, küresel ölçekte tehlike altında olan kuzey şeritli semenderleri olduğunu tespit etti. Sayılarının 36 olduğu belirlenen semenderlerin yaşadığı su birikintisi koruma altına alınırken, canlı türünün hareketleri izleniyor.

“BU TÜR CANLIYA RASTLAMAMIŞTIM”

Semenderleri yörede ilk kez 3 yıl önce fark ettiğini anlatan Nuri Yazıcı, bir süre önce canlıları su birikintisinde çokça gördüğü söyledi. Yazıcı, "Bataklığı incelediğim zaman daha önce görmediğim bu canlıları gördüm. Bu tür bir hayvana daha önce rastlamamıştım, dikkatimi çekti, gözlem altına aldım. 3 senedir de bunları inceliyorum" dedi.

"İNSANLARIN DİKKATİNİ ÇEKMEMEK İÇİN BURAYA FAZLA GELMEMEYE VE SAKLAMAYA ÇALIŞTIK"

Yazıcı, "Uzmanlar bu canlıların endemik olduğunu söylediği zaman biraz daha sevindim. Özel bir türü koruyarak doğru bir iş yaptığımı anladım. Yolun hemen kenarında yaşayan semenderler tehlike altında. İnsanların dikkatini çekmemek ve zarar vermelerini önlemek için buraya fazla gelmemeye ve saklamaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

“ZARAR GÖRMEMELERİ İÇİN TAKİP EDİYORUZ”

Çaykur Organik Hemşin Çay Fabrikası Müdürü Ömer Demirci de bölgede organik tarıma geçilmesi ile endemik canlı türlerinin görülmeye başladığını belirterek, "2009 yılında bölgenin organik çay tarım havzası ilan edilmesi ile beraber doğa eski halini almaya başladı. Doğanın dengesinin oluşması ile bu tip endemik hayvanlar da yeniden gözükmeye başladı. Biz yolun kenarındaki birikintide yaşamaya başlayan kuzey şeritli semenderleri fark ederek, zarar görmemeleri için takip ediyoruz” diye konuştu.