ÜNLÜ YAZAR İPEK GECELİĞİNİ GİYMEDEN KİTAP YAZAMIYOR

ÜNLÜ YAZAR İPEK GECELİĞİNİ GİYMEDEN KİTAP YAZAMIYOR 20 Mayıs 2019 - 14:49 | Güncelleme:

Amerikalı yazar Danielle Steel günde 20 saat çalışarak, sadece 4 saat uyku uyuyarak, çikolatayla beslenerek kariyeri boyunca hayallerini istediği şekilde gerçekleştirmiş. Ölene kadar kitap yazmak istediğini belirten 71 yaşındaki Steel'in kitaplarını nasıl bu kadar çabuk ve verimli yazdığı ilginç hikayesi!

Danielle Steel'in ofisinde, “Mucize yok. Sadece disiplin var” yazan bir poster bulunuyor. Steel'in kariyeri boyunca neredeyse bütün hayallerini nasıl gerçekleştirdiğini de özetliyor.

Steel yılda 7 roman yayınlıyor (en son romanı 'Blessing in Disguise') ve aynı anda 5-6 yeni kitap üzerinde çalışıyor. Ayrıca, 1989 yılında New York Times'ın en çok satanlar listesinde 381 hafta kalarak Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nda giren bir yazar.

Bütün bunları yapabilmek için günde 20 ila 22 saat çalışıyor.

Danielle Steel, bazen San Francisco, bazen de Paris'teki evinde yazıyor. Her nerede olursa olsun, 'Olly' adını verdiği 1946 Olympia daktilosunu kullanıyor. Yazar, "Olly büyük, ağır bir makine ve benden daha yaşlı. Ama başka hiçbir şeyle yazamıyorum” diyor.

Her sabah saat 8'de yatak odasından çıkıp ipek geceliğiyle çalışma odasına gidiyor. Sabahları bir parça tostla beraber, buzlu kafeinsiz kahve içiyor (25 yıl önce kafeinden vazgeçmiş). Gün içinde minik, acı tatlı çikolatalar yiyor. “Ölü ya da diri, yağmurlu ya da güneşli, hiç fark etmez. Her sabah mutlaka çalışma masama gidiyorum ve işimi yapıyorum. Bazen sabah erkenden bir kitap bitiririm, akşam başka bir projeye başlarım. Yorgun düşene kadar yatağa girmem, hatta bazen yerde bile uyuyabilirim. 4 saat uyuduğumda çok iyi bir gece geçirmiş gibi hissediyorum” diyor.

Danielle,  “Ben bu işe başladığımda Agatha Christie'yle aynı menajerle çalışıyordum. Ben 19, o 90 yaşındaydı. Bir keresinde tanıştık. Bana, 'Yazarken ölmek istiyorum' demişti. Ben de böyle hissediyorum. Yani sonsuza dek yazmaya devam etmek istiyorum" diyor.

İnsanın günde 22 saat çalışabilmesi mümkün mü?

Uykusuzluğun üretkenlik üzerinde bir etkisi yok mu peki?

Uyku uzmanı Maryanne Taylor, “Hayır. Bir kereye mahsus bu kadar uzun çalışabilseniz bile, bunu sürekli yapmak üretkenliği azaltır" diyor.

Başka bir uyku danışmanı Katie Fischer ise, “Birisinin bunu etkili bir şekilde yapabildiği fikri benim için inanılmaz bir şey” diyor.

Uyku iyileştirme programı Sleepstation'ın kurucusu Alison Gardiner'ın fikri de benzer: "Steele düzenli olarak 4 saat uyuyorsa, bu bütün gün sarhoş gezdiği anlamına gelir."

Uyku uzmanı Bostock ise, 22 saat çalışmanın bir 'disiplin meselesi' olarak sunulmasını, "sorumsuzca" bulduğunu söylüyor.