BU TABAKLARI YİYEBİLİRSİNİZ!

BU TABAKLARI YİYEBİLİRSİNİZ! 21 Kasım 2019 - 00:26 | Güncelleme:

Rusya'nın Çelyabinsk kentinde bulunan Güney Ural Devlet Üniversitesi'nin laboratuvarlarında çalışan bilim insanları, nişastadan 'yenilebilir' biyoplastik üretildi.

Güney Ural Devlet Üniversitesi'nde çalışan bilim insanlarının kimyasal maddeler kullanmadan ultrason vasıtasıyla dönüştürdükleri patates veya tahıl nişastasından üretilen bu yeni nesil malzeme, plastiğin yerini alabilir. Ekmek üretiminde testleri tamamlanan bu biyoplastiğin, ilaç için kaplama, tabak, çatal ve ambalaj için kullanılması öngörülüyor.

Araştırma görevlisi Udel Bagle yeni geliştirdikleri malzemeyi 'tek kullanımlık olanlardan çok daha iyi, yenilebilir, biyobozunur tabaklar' olarak niteledi.

'ÇEVRE SORUNU, GÜNÜMÜZÜN EN ÖNEMLİ KONUSU'

Yeni nesil malzeme üzerinde çalışan bilim insanları, biyoplastiğin ayrışma süresinin de son derece önemli olduğunu vurguluyor. Güney Ural Devlet Üniversitesi Gıda ve Biyoteknoloji Bölümü Başkanı İrina Potoroko, 'Aslında doğa dostu film üretimi, ayrı ve çok önemli bir konu. Çünkü çevre sorunu, günümüzün en önemli konularının başında geliyor' diye konuştu.

Nişastadan üretilen 'plastiğin' dönüştürülmesinin doğa için zararsız olacağı ve sadece bir ay alacağı tahmin ediliyor.