“SICAK ÇATIŞMAYI DOĞRU BULMUYORUZ”

“SICAK ÇATIŞMAYI DOĞRU BULMUYORUZ” 8 Ocak 2020 - 10:22 | Güncelleme:

Önceki gün yapılan AK Parti MYK ve MKYK toplantılarının ana gündemi Libya ve Süleymani suikastı oldu. “Bölgemizde gerginliğin tırmanmasını istemiyoruz” diyen Erdoğan, ABD ile İran arasında bir sıcak çatışmanın doğru olmadığını vurguladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan MYK ve MKYK toplantılarında Libya tezkeresi ve İranlı General Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesi en önemli gündem maddeleri oldu. Erdoğan Süleymani’nin öldürülmesinin ardından yapılan açıklamaları eleştirerek, “Bölgemizde gerginliğin tırmanmasını istemiyoruz. Burada bir sıcak çatışma doğru değil” ifadesini kullandı. Erdoğan, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin de, “Askerimiz Libya’da savaşmayacak; herhangi bir çatışmaya girmeyecek. Yalnızca Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin talebi doğrultusunda hükümete bağlı güçlere eğitim verecek” dedi.

‘Psikolojik etki’

Önceki gün AK Parti Genel Merkezi’nde yapılan MYK ve MKYK toplantılarında Süleymani’nin öldürülmesi ve ardından hem İran’dan hem de ABD’den karşılıklı gelen tehdit açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “İran’ın açıklamaları doğru değil, ama bu ABD’nin de haklı olduğunu göstermez. Bölgemizde gerginliğin tırmanmasını istemiyoruz. Burada bir sıcak çatışma doğru değil. İran’ın bu tavrı bölge içinde değerlendirilmeli burada tolore edilmeli ama bunu başka alana taşımamak lazım. Burada kullanılan dilin makul seviyeye çekilmesi lazım” ifadesini kullandı.

Erdoğan, toplantıda, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin de Türkiye’nin Libya ile Doğu Akdeniz’de ortak bir kaderi paylaştığını, ortak bir tarihe, ortak çıkarlara ve geleceğe sahip olduğunu söyleyerek, Türkiye’nin burada sorumluluğu olduğunu belirtti. Libya’nın hem toprak bütünlüğünün hem siyasi istikrarının sağlanmasının Türkiye’nin milli çıkarları açısından elzem olduğunu ifade eden Erdoğan, “Askerimiz Libya’da savaşmayacak; herhangi bir çatışmaya girmeyecek. Yalnızca Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin talebi doğrultusunda hükümete bağlı güçlere eğitim verecek ve daha da önemlisi askerimizin orada bulunmasının psikolojik bir anlamı olacak” dedi.

35 personel iddiası

Öte yandan Libya’ya yapılan ilk askeri sevkiyatın, ülkede koordinasyonu üstlenecek bir korgeneral öncülüğünde 35 personelle gerçekleştirildiği iddia edildi.

‘Kanal İstanbul milli projedir’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Libya ve Kanal İstanbul olmak üzere iki konunun kamuoyuna çok iyi anlatılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, Genel Başkan Yardımcıları ve MKYK üyelerine, “Libya’nın bizim için ne anlama geldiğini çok iyi işlemeliyiz. Kanal İstanbul konusu da çok önemli, iyi anlatılması gereken konulardan biri” talimatını verdi. Kanal İstanbul Projesi konusunda “yerli otomobil” projesinin referans alınabileceğine işaret eden Erdoğan, “Yerli araba meselesi büyük oranda tuttu. Yerli otomobilin başarısını tüm Türkiye gördü. Toplumun her kesiminden alkış aldı. Kanal İstanbul’un da aynı şekilde iyi anlatılması lazım. O da yerli otomobil gibi milli bir projedir, Türkiye projesidir. Kanal İstanbul’u anlatırken yerli otomobili örnek alın” ifadelerini kullandı.

Af da konuşuldu

Edinilen bilgiye göre toplantıda infaz düzenlemesi de soru üzerine gündeme geldi. Bir üyenin “Bu af meselesi ne olacak? Çıkacak mı çıkmayacak mı? Kamuoyu beklenti içinde” demesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Adalet Bakanlığı çalışıyor. Önümüzdeki günlerde çalışma detaylanacak” bilgisini verdi. Adalet Bakanı Abdülhamit Bakan Gül’ün önümüzdeki günlerde Erdoğan’a konuyla ilgili bir sunum yapacağı öğrenildi.

‘Umre can sıkıldıkça gidilecek yer değil’

MKYK üyesi TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel de yürüttükleri çalışmalarla ilgili kurula bilgi verdi. Bazı üyelerin bu konuda acil düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söylemeleri üzerine Yel, komisyon raporunun tamamlandığını ve kısa sürede yasa teklifinin grup gündemine getirileceğini söyledi. Bu arada umreden yeni dönen Yel, kurula hurma ve zemzem ikramında bulundu. İkramı kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Yel’e, “Allah kabul etsin. Ama benim gittiğinden haberim yok” diye takıldı. Yel’in “Gruptan izin almıştım” yanıtı üzerine Erdoğan’ın, “Hac farz, gitmek lazım. Ama umre can sıkıldıkça gidilecek yer değil, orası Antalya değil ki, turistik yer yapıyorsunuz” dediği öğrenildi.

Esprili çıkış

Toplantıda Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir kongre sürecine ilişkin, slaytlı bilgilendirme yaptı. Bu süreçte yapılan il başkanı değişikliklerine ilişkin ekrana her il ve yeni getirilen il başkanının isminin “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımızın onayıyla atanmıştır” notuyla yansıtılması üzerine Erdoğan’dan esprili bir çıkış geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her şeyi benim üzerime atıyorsun. İl başkanlıkları için koordinatörler adaylarla ilgili sahada çalışma yapıyor, sonra benim önüme getiriyorsunuz. Onları dinliyorum, istişare ediyoruz sonra da atıyoruz. Tek başına ben mi atıyorum?” sözleri salondakileri güldürdü.

Soylu’dan ‘FETÖ sözlüğü’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bakanlığının çalışmalarına ilişkin sunum yaptığı toplantıda Emniyet Genel Müdürlüğü’nün FETÖ mensuplarının kullandığı şifreli dili tanık ifadelerinden çözerek oluşturduğu ‘FETÖ/PDY Sözlüğü’ne ilişkin kitapçığı tüm MKYK üyelerine dağıttı. Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin de ekonomiyle ilgili sunumunda, ekonomik göstergelerde sağlanan düzelmenin 2020’nin 3. çeyreği itibariyle “sokağa da yansıyacağını” ifade ettiği öğrenildi.