KREDİ KARTI HARCAMALARINA DİKKAT!

KREDİ KARTI HARCAMALARINA DİKKAT! 29 Mayıs 2020 - 15:04 | Güncelleme:

Corona virüs salgını nedeniyle alış verişlerde kredi kartı kullanımı önemli ölçüde arttı. Bilal Emin Turan kart harcamalarında dikkat edilmesi gereken hususları kaleme aldı.

Kredi kartı ile yapılan harcamalarda dikkat edilmesi gerekenlerin yer aldığı Bilal Emin Turan'ın yazısı..

Corona günlerinde kredi kartı kullanımı adeta patladı. Bunda nakit paranın virüsü bulaştırma riskine karşı temassız özelliği olan kartlarla ödeme yapma isteği ve internetten alışverişteki rekor artış etkili. Öyle ki 5 milyon kart internetle tanıştı. Bu dönemde gıda ilk tercih olsa da elektronik eşya, mobilya ve dekorasyon, giyim, aksesuar ve kozmetik için de bolca para harcandı.

Sürpriz harcamalar da oldu. Ancak dünya ekonomisine yönelik belirsizliklerin kestirilemediği bu ortamda kantarın topuzunu kaçırmamak yani kontrollü alışveriş yapmak gerekiyor. Kart, size sağlanan bir kredi. Bu krediyi çabuk tüketmeyin. İşte kredi kartını daha verimli kullanmanın yolları...                  

1- Temel ihtiyaçların dışına çıkmayın

Her anlamda tasarrufun öne çıktığı salgınla mücadele döneminde, önceliğiniz temel ihtiyaçlarınız olsun. Zor zamanlar için kenarda köşenizde duran paraya güvenerek ihtiyaç dışı harcamalar için karta yüklenmeyin.

2- Taksitin cazibesi sizi yanıltmasın

Uzun vadeli taksitler elbette bütçeyi ödeme anlamında rahatlatan bir seçenek. Ancak vade sonunda ödeyeceğiniz toplam tutar sizin cebinizden çıkacak tutardır. Taksitlerin düşük ve uzun olması sizi yanıltmasın. Ayrıca düşük tutarlı harcamalarda taksit tercih etmeyin. Taksit bitene kadar kart limitinin de azalacağını unutmayın.                  

3- Geçici hevesler için borçlanmayın

Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan sonrasında evde izole geçen 2.5 aylık süreç, bazı ihtiyaçları da ortaya çıkardı. Ancak, oyun konsolu ya da pahalı yürüyüş bandı gibi, normal zamanda aklınıza gelmeyen ihtiyaçları bir süre daha erteleyebilirsiniz. Yeni normalle birlikte belki de hiç yüzüne bakmayacağınız ürünler için kartınızı kullanmayın.

4- Yasal takip süresine bakın!

Borcun, gecikme faizi eklenerek sonsuza kadar devretmesi söz konusu değil. Yasal takip ve icra da gündeme geliyor. Pandemi öncesinde yasal takibe girmeden 90 gün süre tanınıyordu. Bu süre yıl sonuna kadar 180 güne çıkarıldı. Bir başka ifadeyle yasal takip daha geç başlayacak. Fakat bu sürelerde gecikme faizi işlemeye devam edecek. Buna rağmen borç ödenmezse haciz başlar.

5- Faiz işlemesin zamanında ödeyin

Hadi bu dönemde harcamada ölçü kaçtı. Sıra ödemeye geldi. Burada da altın kurallara dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle kartın son ödeme gününü geçirmeyin. Kartta asgari tutar için yüzde 1.55 gecikme faizi, asgari ödeme tutarı dışındaki kısım için ise aylık yüzde 1.25 akdi faiz (alışveriş faizi) uygulanıyor.

Örneğin; 5.000 liralık dönem borcunu 30 gün geciktirirseniz, BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) ve KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) dahil 79 lira gecikme faizi eklenir ve toplam borç. 5.079 lira olur.

6- ‘Asgari ödeme’ alışkanlığı...

Kredi kartlarının asgari ödeme tutarı son düzenlemeyle yüzde 30’dan yüzde 20’ye indirilmişti. Yani 5.000 liralık dönem içi harcamanız varsa en az 1.000 lirasını ödemeniz gerekiyor. Ancak asgari borcu ödemeyi alışkanlık haline getirmeyin. Kalan tutar için faiz işlemeye devam eder ve yük artar.

İmkanınız varsa faizi yüzde 0.79’a kadar düşen ihtiyaç kredisi kullanarak borcu kapatın. Üstelik bir takvim yılı (1’inci aydan 12’nci aya kadar olan dönem) içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı, nakit kullanıma kapatılır. ‘Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan’ kredi kartı ise kullanıma tamamen kapatılır.                                    

7- Geliri azalan işini kaybeden...

Geliri azalan ya da bir süre işsiz kalacak olan kişilerin bankası ile irtibata geçmesi en doğrusu. Çünkü bankalar da borçlunun hiçbir zaman zor durumda kalmasını istemez. Özellikle bu corona virüs salgını sürecinde borcun yapılandırılması veya ötelenmesi gibi destekler söz konusu.

8- Tek kart kullanın

Türkiye’de her cepte ortalama 2 kredi kartı var. Eğer birden çok kredi kartınız varsa, hesap kesim tarihleri de farklı olacağından borcunuzu yönetmeniz zorlaşabilir. Bu yüzden en çok kullandığınız kart dışındakileri kapatın ve limiti tek kartta toplayın.                       

9- Borç sarmalından kurtulun

Kart borcunu kartla kapatmak, borcun borç doğurması anlamına geliyor. Böyle bir alışkanlığınız varsa ya yapılandırma talep edin ya da tüm borcu krediyle kapatıp sadece kredi borcu ödeyin. Kredi faizi şu anda kart gecikme faizinden daha düşük!

10- Limiti sınırlayın

Tüm artı ve eksileri bildiğiniz halde kart kontrolünü sağlayamıyorsanız kartın kullanım limitini düşürün. Bankalar bu talebi uygulamak zorunda. Aylık bütçenizi aşan limitler belirlemekten kaçının.

11- Hesap kesim tarihini düşünün

Kredi kartınızla alışveriş yaparken hesap kesim tarihlerine dikkat edin. Örneğin; ekstre kesim tarihi ayın 25’iyse ve siz 24’ünde alışveriş yaptıysanız hemen ay başında ödeme yapmanız gerecek, bu da bütçenizi zorlayacaktır. Oysa alışverişi 26’sında yaparsanız bir sonraki ay ödeme yaparsınız.                            

12- Düzenli kontrol

Kart ekstrenizi her ay düzenli olarak kontrol edin. Neye, ne kadar harcadığınıza, kalan taksitlere hakim olun. Buna karşılık iptal ettiğiniz halde devam eden abonelikler, sigorta ücretleri, otomatik ödemelerle ilgili kesintiler devam ediyorsa hemen müdahale edin.

Bu uyarıları aklınızdan çıkarmayın:

Kart limitine göre değil gelirinize göre harcama yapın.

Dönem sonu borcunun tamamını ödeyin. Asgari ödeme tuzağına düşmeyin.

Hem taksitle ürün alıp hem de asgari ödeme yaparsanız, aldığınız ürünün fiyatı astarından pahalıya gelir.

Acil, küçük tutarlar ve kısa süreli olanlar dışında nakit ihtiyacınızı kredi kartından asla karşılamayın.

İdari takipteyseniz bankanızdan kaçmayın irtibata geçin ve mağduriyetinizi samimi olarak anlatın.

Birden fazla kredi kartıyla uğraşmak yerine limitlerin hepsini tek bir kartta toplayın. Ödemesi ve kontrolü kolay olur.

Kesintisiz 180 gün boyunca kullanmayan kredi kartı hareketsiz kabul edilir ve hareket görmediği sürece aidat ödenmez.

Her bankanın aidatsız kredi kartı ürünü çıkarma zorunluluğu var.

Kartın borç bakiyesi ve taksidi olsa dahi, tüketici talep edince bankalar kartı iptale etmek zorunda.