OSMANLI YADİGARI ŞEHİR, SALGIN NEDENİYLE ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR!

OSMANLI YADİGARI ŞEHİR, SALGIN NEDENİYLE ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR! 30 Haziran 2020 - 23:26 | Güncelleme:

Osmanlı'nın son kalesi olarak bilinen Sırbistan'ın Novi Pazar ve Tutin kentleri, koronavirüs salgını nedeniyle oldukça zor günler geçiriyor. Novi Pazar için "Sırbistan'ın Wuhan'ı" yorumu yapılırken, Tutin'de sağlık çalışanları Belgrad yönetiminin yardım çağrılarına cevap vermemesinden şikayet ediyor.

Sırbistan'ın güneybatısında Osmanlı'nın son kalesi olarak bilinen Novi Pazar ve Tutin kentleri, koronavirüs salgını nedeniyle zor günler yaşıyor.

"SIRBİSTAN'IN WUHAN'I" YORUMLARI YAPILIYOR

Boşnakların yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinde yer alan kentlerde hastaneler yetersiz kalırken, tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastaların yerlerde yattığını gösteren rahatsız edici fotoğraflar ortaya çıktı. Yerel kaynakların açıkladığı verilerle Sırp yetkililer tarafından açıklanan hasta ve ölü sayısı arasında büyük farklar bulunması, Sırbistan hükumetinin durumun vehametini "gizliyor" olabileceği endişesine neden oluyor. Birkaç gün önce salgın nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen ve Belediye Başkanı Nihat Bişevats'ın da koronavirüse yakalandığı Novi Pazar şehri için medyada "Sırbistan'ın Wuhan'ı" yorumları yapılıyor.

SAĞLIK SİSTEMİ PATLAMANIN EŞİĞİNDE

Sancak merkezli basın kuruluşları, koronavirüslü hasta sayısının 500'ü aştığı kentte hastanelerdeki solunum cihazlarının çalışmadığını ve sağlık sisteminin "patlamanın eşiğinde" olduğu bilgisini geçiyor. Sancak bölgesinde salgının etkili olduğu bir diğer kent olan Tutin'de sağlık çalışanları, Belgrad yönetiminin yardım çağrılarına cevap vermemesinden şikayet ediyor.

"HER GÜN İNSANLAR ÖLÜYOR"

Tutin'de 2 haftadır hastanelerin yetersiz olması nedeniyle hastaları Novi Pazar'a sevk ettiklerini açıklayan Tutin Sağlık Ocağı Acil Servisi Şefi Mirzeta Dizdareviç, şehirde bazı ailelerin tamamının hayatını kaybettikleri vakalar yaşandığını açıkladı. Nova.rs'nin haberine göre Dizdareviç, "Her gün insanlar ölüyor. Transferleri sırasında ve gittikleri Novi Pazar'da da ölüyorlar. Bugün Hoca, dua sırasında ölen 4 kişinin adını okuyup ne zaman defnedileceklerini duyurdu. Birkaç gün önce de 8 cenaze vardı. Tutin'de çoğunlukla yaşlı insanlar kaldı ve bunlardan çoğu da hasta ve zor durumda" diye konuştu.

Resmi verilere göre, Sırbistan'da toplam vaka sayısı 14 bin 288 iken şu ana kadar korona virüs nedeniyle 274 kişi hayatını kaybetti.