EĞİTİMLERİ BİTER BİTMEZ  SAHAYA İNECEKLER

EĞİTİMLERİ BİTER BİTMEZ SAHAYA İNECEKLER 8 Temmuz 2020 - 12:23 | Güncelleme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Polisi Temel Eğitim Kursu" açılışında konuştu. 'Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü bünyesinde ilk etapta 260 personelimiz burada kurs görecekler' diyen Bakan Soylu, 'Kullanılacak araçların dış tasarımları, içeriği tasarlandı. Eğitimleri biter bitmez arkadaşlarımız inşallah hemen sahaya inecekler.'' dedi.

Bakan Soylu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü bünyesinde ilk etapta 260 personelimiz burada kurs görecekler. Kullanılacak araçların dış tasarımları, içeriği tasarlandı. Eğitimleri biter bitmez arkadaşlarımız inşallah hemen sahaya inecekler.

Burada Jandarmamızın çevre timleri vardı, orada da bu timleri Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma timine çevirdiğimizi ifade ettim. Böylece burada bir entegrasyonu gerçekleştirmiş olduk.

'HAYDİ' UYGULAMASI

Bu birime ihbar yapabilmek amacıyla 'Haydi' uygulamanın yazılımına başlanıldı. Bu uygulamada inşallah en geç Eylül başında hayata geçecek. Bu uygulamayla ilgili daha önce uyuşturucu ihbarlarıyla ilgili geliştirdiğimiz uygulamada olduğu gibi, kadına şiddette kullandığımız yazılımla ilgili Haydi uygulamasıyla cep telefonuna indirdikten sonra sistemimize kaydoluyor.

Doğa ile ilgili ise veya hayvana karşı suçsa ona göre seçiliyor. İstenirse fotoğraf eklenerek sistem üzerinden otomatik olarak yollanılıp ihbar tamamlanıyor. Şu an yazım aşaması devam ediyor inşallah 1,5 aylık süreç içerisinde Eylül'ün başında devreye girmiş olacak.

Bu esnada özellikle irtibat kurdum tabi hayvan dostlarıyla. Onlar da bana çok ihbarda bulunuyorlar. Bugün onların da ortaya koyduğu hassasiyeti, biraz sonra bahsedeceğim hayvan dövüşü gibi hiç insanımızın yapmaması gereken, bunları neredeyse bir kumar unsuru olarak kullanmak gibi insanlık dışı davranışla ilgili ihbarlar benim cep telefonuma geliyor. Bana geliyor, ben de hemen emniyet genel müdürümüzle, jandarma genel komutanımızla takip ediyoruz. Bunu da nasip olursa bir sistem haline getiriyoruz.

Şu noktaya özellikle vurgulamak isterim. Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü'nün görev tanımı; hayvanı ve çevrenin doğaya karşı işlenen suçlarla ilgilidir. Hayvanlara yapılan suç kapsamına giren şiddet, bazen haber bültenlerinde gördüğümüz görüntüler, hayvanları kasten yaralama, işkence veya biraz önce bahsettiğim hayvan dövüşü gibi suçlar bu birimin görev tanımı içerisindedir.

BİR GÖREV DE VALİLERE

Önemli bir görevimiz daha var, onu da Valilerimize bildiriyorum. Teftiş Kuruluna talimatı verdim. Mülkiye Teftiş Kurulumuz yaptığı teftişlerde kendi teftiş yönetmeliği içerisinde bunu alıyor özellikle Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma konusunda belediyelerin üzerine düşen görevleri yapıp yapmadığını da bu konuda sorumlulukların ne olduğunu da ortaya koyan, yine aynı zamanda kolluk kuvvetlerinin bildirdiği bir takım olaylarda yerel yönetimlerimizin sorumluluğu yerine getirip getirmediği yönünde denetlemeyi yerine getirecektir.

Kadın STK'larında dahi hassasiyetsizlik var. Onlara da yalvarmak yalvardım. Yaptığımız toplantılarda, kamuoyuna böyle çıktığımda ya ne olursunuz hiç olmazsa internet sitelerinizin bir bölümüne şunu koyuverin ya. İnternet sitenizin tasarımını yapan kişiye diyeceksiniz ki koyun. Koyan var, ama koymayan çoğunlukta. Bu toplumsal bir meseledir. Bir söz var. "Herkesin polisi kendi vicdanıdır" Biz her vatandaşımızın başına bir kolluk kuvveti dikecek durumda değiliz. Böyle bir şey olmaz, bu doğru da değil. Bu vicdanla beraber yürütülecek bir meseledir. Bunu hep beraber ortaya koymak zorundayız

"SAHİP ÇIKMAK BEKLENİLİR"

Adım atılırsa, topluma yararlı bir adımsa buna sahip çıkmak beklenilir. Rakam, 463 bin. Yani yeter bir rakam mı? Elbet yeter bir rakam değil. Bizi tatmin eden bu rakamların işlevselliğidir. 33 bin 97 ihbar gelmiş ve bunların yarısı da gerçek ve ciddi iddialardır.

Ekiplerimizin anında müdahalesiyle olası şiddet olaylarının bir çoğunun önüne geçilmiştir. Önleyici tedbir kararlarında; yani mahkeme kararlarında yüzde 66 yılbaşından bugüne kadar.