YASAK KARARININ ARDINDAN ORTALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ!

YASAK KARARININ ARDINDAN ORTALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ! 9 Temmuz 2020 - 15:54 | Güncelleme:

Kimsenin tahmin bile edemediği olaylar, bir açıklamayla başladı. Çatışmalar kısa sürede ülkenin başkentinden diğer kentlere de yayıldı.

Dünya üzerinde yalnızca son 24 saatte 213 bin 279 insan koronavirüse yakalandı, 5 bin 518 kişi öldü. Salgın ABD, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika gibi ülkeleri kavururken, normalleşme adımları atan birçok ülkede ise kısa sürede eskiye dönüldü.

Avustralya'nın Melbourne kentinde koronavirüs vakalarının hızla tırmanması sebebiyle yeniden sokağa çıkma kısıtlaması başladı. Yaklaşık beş milyon nüfuslu kentte altı hafta sürecek önlemler, Çarşamba gecesi yerel saatle 23.59'da yürürlüğe girdi.

Karantina önlemleri kapsamında sadece gıda alışverişi, sağlık ve bakım hizmetleri, egzersiz ve işe gitmek için evden çıkmaya izin veriliyor. Yasakların başlamasıyla Melbourne sakinleri süpürmerkatlere akın etti.

Şehirde tıpkı Mart ayında olduğu gibi insanlar tuvalet kağıdı, süt, un gibi ürünleri stokluyor. 'Panik alışverişi'nin ardından süpermarketlerde rafların boşaldığı görüldü.

Sosyal mesafe kuralı olduğu için marketlerin önünde uzun kuyruklar oluşurken, bazı büyük zincir marketleri yeniden bazı ürünlerin satışında kısıtlamaya gitti.

Victoria Eyaleti Başbakanı Daniel Andrews, yeniden karantina kararını "Bir tür rehavete kapıldık. Hepimizin kurallara gerektiği gibi uymayan bir tanıdığı olduğunu düşünüyorum. Bu zor adımları atmaktan başka çaremiz yok" sözleriyle duyurdu.

Yetkililer, Melbourne'deki karantina kararını günlük 191 yeni vakanın görülmesi üzerine aldı. Koronavirüs salgınıyla mücadelede en başarılı ülkelerden biri olarak gösterilen, yaklaşık 25 milyon nüfuslu Avustralya'da 9 bin 59 test pozitif sonuç verdi, 106 can kaybı kayıtlara geçti.

Karantinaya geri dönen bir başka ülke ise, Sırbistan oldu. Ancak Balkan ülkesinin başkentinde hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağı, ülkeyi savaş alanına çevirdi.

Belgrad'da hafta sonu uygulanacak yasağın ilan edilmesiyle, binlerce insan sokaklara döküldü ve gösteriler ikinci gününde diğer büyük şehirlere de yayıldı.

Başkent Belgrad'daki gösterilerde protestocular polisle kıyasıya çatıştı. Çatışmaların merkezi ise, parlamento binasının önüydü.

Binlerce gösterici, polisin güvenlik kordonunu aşarak parlamento binasına girmek istedi. Bunun üzerine polis biber gazı kullandı.

Muhalefet kanadından da destek alan göstericiler, polislere sert cisimler atarken, çıkan arbedede muhalif Özgür Halk Hareketi Başkanı Sergej Trifunovic de başına darbe aldı.

Yerel medya, protestoların Nis, Kragujevac ve Novi Sad gibi büyük şehirlerde de binlerce protestocunun sokağa çıktığını bildiriyor. Novi Sad şehrindeki göstericiler, radyo ve televizyon binasının kapısını taşlarla kırdı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ise, polislerin yere düşen bir göstericiyi defalarca tekmelediği ve şiddet uyguladığı yer aldı.

Sırbistan hükümeti, göstericilere tepkili. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, protestoların ülkedeki barışı ve huzuru bozmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Başbakan Ana Brnabic ise, olaylı gösterilerin karantina önlemleriyle hiçbir ilgisi olmadığını, aşırı sağcıların protestoları körüklediğini savundu.

Savunma Bakanı Aleksandar Vulin, başkent Belgrad'ı savaş alanına çeviren gösterileri Sırbistan'da iç savaş çıkarma girişimi olarak nitelendirdi.

Yerel medya, onlarca polisin yaralandığı gösterilerde çok sayıda protestocunun da gözaltına alındığını aktarıyor.