KAFKAS KRALİÇESİ RİNGLERE HAZIR! GERİ SAYIM BAŞLADI!

KAFKAS KRALİÇESİ RİNGLERE HAZIR! GERİ SAYIM BAŞLADI! 19 Temmuz 2020 - 16:44 | Güncelleme:

Bu hafta boks hayatına Fenerbahçe Spor Kulübü’nde başlayan amatör kariyeri boyunca 2 kez dünya şampiyonu, 3 kez Avrupa şampiyonluğu ve sayısız madalya kazanan, yaptığı maçların çoğunu nakavtla kazanarak Nakavt Kraliçesi olarak tanınan, 2017 yılında profesyonel boksa başlayarak ülkemizin ilk kadın profesyonel boksörü ünvanını alan Gülsüm Tatar konuğumuz.

Serkan Tatar (ST): Ülkemizde boks sporunda ilkleri gerçekleştirmiş bir sporcusun. Boks aile sporumuz sen nasıl boksör olmaya karar verdin?

Gülsüm Tatar (GT): Boks ile abim Serkan ve amcam Kibar sayesinde tanıştım. İlk eldiveni elime aldığımda tamamdır bu benim işim dedim.

ST: Ülkemizde boks sporu diğer spor dallarına kıyasla yeterince destek görüyor mu?

GT: Maalesef ülkemizde boks sporu yeteri kadar ilgi ve destek görmüyor. Bunun esas nedeninin muhtemelen bu spora karşı olan önyargı olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin daha sevilen ve başarılı olduğu güreş branşının bütçesi boksun yaklaşık 7 katı. Karşılığında da madalyalar geliyor tabiki.

ST: Amatör boksta  2 kez mağlup ettiğin Katie Taylor  şu anda dünyanın en başarılı bayan boksörleri arasında bu konuda düşüncelerin neler? Onunla profesyonel bir karşılaşma yapma durumun olur mu?

GT: Katie benim gibi yıllarını bu spora adamış bir insan. Amatör boksta yıllarca sayısız başarı elde edip kadın boksörleri ülkesinde ve dünyada çok iyi tanıttı. Şu anda da bunu profesyonel arenada yapmaya devam ediyor. Bizim gibi sporcular sayesinde bir çok genç kızın ‘erkeklerin işi’ olarak nitelendirilen işleri yapmaya cesaret kazandığını düşünüyorum. Onunla tekrar karşılaşmak tabiki mümkün. Iyi bir maç olacağına emin olabilirsiniz.

ST: Amatör bokstan Profesyonel boksa geçerken karşılaştığın zorluklar ve olumlu etkiler neler oldu?

GT: Aslında birçok anlamda benim için çok daha iyi oldu. Amatör boks her ne kadar saygıdeğer ve tüm profesyonel boksörlerin kariyerlerinin başında geçmesi gereken bir süreç olsa da, genelde arkasında çok ciddi baskı ve siyaset oluyor. Bu tüm dünyada böyle. Ama profesyonel arenada çok daha serbest hareket edilebiliyor. Ve tabiki maçların büyük seyirciler önünde 10 – 12 round olarak geçmesi de benim için büyük bir avantaj ve keyif. Yaptığım işin seyir kalitesini yükselttiğini düşünüyorum.

ST: Spor dışında neler ile ilgileniyorsun? Kendinden bahseder misin?

GT: Spor dışında ailemle vakit geçirmeyi ve tarım ile ilgilenmeyi çok seviyorum. Memleketin olan Kars ile bağlaşmış kazları yetiştirmek en büyük hobim diyebilirim.

ST:  Olimpiyatlarda kadın ve erkek sporcularımızın başarı şansını nasıl görüyorsun ve Olimpiyatlarda neden bizim ülkemizin sporcularda başarıyı yakalayamıyor?

GT: Daha önceden de bahsettiğim gibi amatör sporların arkasındaki ana amaç başarıdan ziyade siyaset olursa gençlerimiz ne kadar yetenekli veya çalışkan olursa olsun, gerçek ve sürekli bir başarı yaşamak çok zor. Halbuki gerçekten potansiyeli çok yüksek başarılı sporcularımız var. Ben her zaman başarılı olacağımıza tamamen inanarak arkadaşlarımı destekleceğim.

ST: Ringe çıktığında ne hissediyor maçlara nasıl hazırlanıyorsun? Profesyonel destek alıyormusun?

GT: Ringe çıktığımda genel olarak sakinim. Etrafımdakiler genelde benden daha heyacanlı olur. Bu işi 20 yıldır yapmanın getirdiği bir rahatlık sanırım. Etrafımda bana destek olan insanlar var tabiki ama özel bir hazırlık programım olmuyor. Kilomu düşüp kondisyonumu arttırmak önceliğim oluyor. O filmlerdeki gibi büyük bir antrenör vs. ekibi ile maçlara hazırlanmak isterdim ama ülkemizde böyle bir altyapı yok.

ST: Profesyonel bir boksör olarak boksun senin hayatında ki tanımı nedir?

GT: Boks benim işim. 20 yıldır hayatamın bir parçası ve bana çok şey öğretti.

ST: Kendi adına bir boks okulu açıp genç yetenekleri yetiştirmek gibi bir düşüncen var mı?

GT: Şu anda yok. Aktif sporcu hayatım devam ettiği sürece işin eğitim tarafını yapöayı düşünmüyorum. Ama sporu bıraktığım zaman böyle bir projeyi hayata geçirmek isterim.

ST: Dünya da ve ülkemizde beğendiğin erkek veya kadın boksörler var mı?

GT: Gennady Golovkin’in acımasız stilini çok beğeniyorum. Son yıllarda Anthony Joshua da sporu çok ileri götürdü.

ST: Bir sporcunun kendini geliştirmesi için nasıl bir yol izlemesi gerekir tavsiye ve önerilerin neler olur?

GT: Bir sporcunun kendini geliştirmesi için çok çalışması gerekir. En önemli tavsiyem ise eğer bir hayalleri var ise kim ne derse design vazgeçmemeleri.

ST: Zorlu mücadeleler ile ülkemizi başarı ile temsil etmiş bir sporcu olarak hayat yolculuğunun bir kitap ya da film olmasını ister miydin?

GT: Bilmem? Benim hayatımın edebiyata geçip geçmesinin kararının başkalarının verip bana layık görmesini tercih ederim.

ST:  Hayatında ki tercihlerini kalbin ile mi mantıkla mı yaparsın?

GT: Biraz ondan biraz ondan.

ST: Son olarak UçanKuş okurlarına ve boks severlere neler söylemek istersin?

GT: Hayatın keyfini çıkarın ve yapmak istediğiniz şeyleri geciktirmeyin. Sağlıklı kalmak için ise mutlaka boksu deneyin.