PATLADI! CEHENNEMİN KAPILARI AÇILDI...

PATLADI! CEHENNEMİN KAPILARI AÇILDI... 10 Ağustos 2020 - 15:07 | Güncelleme:

Sabah saat 10.16'da gerçekleşen infilak insanları sokağa döktü, 30 saniye boyunca yeryüzü titredi. Dünya gelen görüntülerle dehşete düştü.

400 yıl sonra patlayarak yeryüzünü sarsan yanardağ, bu sabah yerel saatle 10.16'da bir kez daha büyük bir gürültüyle infilak etti.

Endonezya'daki Sinabung Yanardağı'nın patlamasıyla lavlar ve küller fışkırdı. Kıyameti andıran kül bulutu 5 bin metre yükseğe kadar çıktı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, köylerin kül altında kaldığını, gökyüzünden yağan kum ve küllerin 5 santimetrelik bir katman oluşturduğunu bildiriyor.

Küller, Sinabung Yanardağı'na yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alan Kuzey Sumatra'nın popüler tatil merkezi Berastagi'ye ulaştı.

Yerel medyada yayınlanan görüntülerde gökyüzünü kaplayan kül bulutu nedeniyle güneşin tamamen kapandığı ve havanın karadığı dikkat çekiyor.

Görüntülerde köylülerin maske taktığı göze çarparken, Reuters'a konuşan Fachrur Rozi "Ses gök gürültüsü gibiydi, 30 saniye kadar sürdü" diyor.

Sosyal medyada ayrıca kül bulutunun adeta gökyüzünde tsunamiye yol açtığını gösteren video kayıtları paylaşıldı.

Endonezyalı yetkililer, köylülerden volkana 5 kilometreden daha az mesafede yaklaşılmamasını istiyor. Şimdilik hava trafiği de henüz etkilenmiş değil.

Şimdiye kadar herhangi bir can kaybı, yaralanma veya hasar bilgisi olmadığını aktaran Reuters, Sinabung Yanardağı'nda yaklaşık bir yıldır bir hareket görülmediğini belirtiyor.

Son olarak Mayıs 2019'da patlayan Sinabung Yanardağı, 400 yıllık uykusundan 2010 yılında uyanmıştı. 2014 ve 2016'da yeni patlamalar oldu.

2010'dan bu yana en az 23 kişinin ölümüne neden olan volkan, son beş yılda yaklaşık 30 bin insanın evlerini terk etmesine yol açtı.

Adalar ülkesi Endonezya, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının üzerinde yer alıyor.

Dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90'ının meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.

Endonezya'da halihazırda 120 aktif volkan bulunuyor. Sinabung Yanardağı için 2015'te verilen en yüksek alarm seviyesi ise günümüzde de aktif.