UZMANLAR İZMİR'DE MEYDANA GELEN DEPREMİ DEĞERLENDİRDİ

UZMANLAR İZMİR'DE MEYDANA GELEN DEPREMİ DEĞERLENDİRDİ 30 Ekim 2020 - 16:24 | Güncelleme:

Uzmanlar Ege'de 6.6 büyüklüğünde depremle ilgili son dakika açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Süleyman Pampal açıklamasında, 'Batı Anadolu güneyden kuzeye normal faylardan oluşan bir bölgedir. Yıkıcı bir deprem. Karada olsa daha şiddetli hissedilecek. Bu deprem geniş bir alanda' dedi.
Prof. Dr. Süleyman Pampal, İzmir çevresinin zeminlerinin iyi olmadığını belirtti. Pampal sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemiz zaten sürekli çok büyük bir depremlere sahip olan bir yerde yer alıyor. Batı Anadolu'da depremler oluyor. Türkiye'de her an her büyüklükte depremlerin olması bekleniyor" dedi

"BİNALAR YORULDU"

Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fadime Sertçelik, "Bölgedeki binalar yoruldu şuanda. Çatlamalar hasar almış yada ağır hasar almış binalar da olabilir. Binalara girmemelerinde çok büyük fayda var. Deniz kenarında olanlarda da içe gitmelerinde fayda olabilir. Görüntü küçük çapta tsunami gibi. Mümkünse uzaklaşsınlar. Zeminin kötü olduğunu biliyoruz" dedi.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Orhan Tatar da açıklamasında, "Bulunduğumuz bölgede şuana kadar bize yansıyan bir bina yok. Ne yazık ki İzmir merkezde binaların yıkıldığını duyuyoruz. Geçen 6 aya baktığımızda büyüklüğü 4'ün üzerinde bir çok depremin hissedildiğini biliyoruz. Özellikle bu 6.6'lık depremden sonra 5'in üzerine çıkabilecek artçı sarsıntılar meydana gelebilir' dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, İzmir'de meydana gelen depremin ardından 5,8 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntılar olabileceğini söyledi.