KULLİYE’DEN OYUNCAK ÇALIP SATMIŞLAR!

KULLİYE’DEN OYUNCAK ÇALIP SATMIŞLAR! 11 Mayıs 2022 - 10:34 | Güncelleme:

Erdoğan'ın çocuklara dağıttığı oyuncakları çalıp satan Külliye çalışanları tutuklandı: Bir ayda 298 koli oyuncak çalmışlar

Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda çalışan 6 kişinin, Erdoğan'ın yurt içi gezilerinde çocuklara dağıttığı oyuncakların bulunduğu Millet Camii altındaki depodan kolilerce kumandalı araba ve oyuncak bebeği resmi araçlara yükleyip çalarak, düşük fiyattan oyuncakçılara sattıkları anlaşılmıştı. Hırsızlığının detayları ortaya çıkmaya başladı.Cumhurbaşkanlığı Sarayı yerleşkesinde bulunan Millet Camii altındaki depolardan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurtiçi gezilerinde çocuklara dağıttığı oyuncakların resmi araçlarla çalındığı ve bu kapsamda gözaltına alınan 8 şüpheliden üçünün tutuklandığını ortaya çıkmıştı.Oyuncak hırsızlığına ilişkin soruşturmanın detayları da ortaya çıkmaya başladı. T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı'nın kapalı devre kamera sistemini takip eden görevliler 22 Nisan gecesi saat 01.45 sıralarında Millet Camii altındaki depolardan, bir araca kolilerin yüklendiğini fark ederek, durumu kapı görevlilerine bildirdi.

DEPODAN SESLER GELİNCE

Aracın yanına giden kapı görevlileri, Millet Camii arkasındaki itfaiye girişi önünde, camında Cumhurbaşkanlığı resmi araç giriş kartı bulunan ve arka kapıları açık durumda olan kapalı kasa bir minibüsün park halinde olduğunu, bagajın yarısına kadarının da kolilerle istifli olduğunu gördü. Daha sonra bazı ses duyan görevliler, oyuncak deposunun ışıklarının yandığını fark ederek içeri girdi. Depo önünde, içerisinde 4-5 adet koli bulunan bir el arabası olduğunun görülmesi üzerine, kolileri yükleyen T.Y'ye ne yaptığı soruldu. T.Y de, Cumhurbaşkanının yakın zamanda il dışına çıkacak olması nedeniyle oyuncakları hazır bulundurmak için araca taşıdığını söyledi. T.Y'nin gitmesine izin verildi ancak davranışlarından şüphelenilmesi üzerine durum Mali ve Destek Hizmetler birimine iletildi. Yapılan araştırmada T.Y'ye hiç bir yetkili tarafından böyle bir görev verilmediği anlaşıldı.

ÇALIP SATTIĞINI İTİRAF ETTİ

Bunun üzerine T.Y, Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı görevlilerince mülakata alındı. T.Y, son 1 yıldır gece vardiyasında çalıştığını, depo sorumlusunun odasından oyuncak deposunun anahtarını gizlice alarak, zaman zaman kolilerle oyuncak çaldığını ve düşük fiyattan piyasaya sattığını itiraf etti. T.Y, kimlerle birlikte bu işi yaptığını anlatırken, çalışanlardan birinin de programlarda fazladan oyuncak dağıtılmış gibi tutanak tutarak, artırdıkları oyuncakları bir akrabasının işyerinde sakladığını ve ardından sattığını söyledi.

BİR AYDA 298 KOLİ OYUNCAK ÇALMIŞ

İncelenen kamera görüntülerinde de şüphelilerin zaman zaman minibüslere oyuncak kolileri yüklediği ve bu şekilde son 1 ayda 298 kolinin dışarıya çıkarıldığı belirlendi. Bunun üzerine T.Y'nin anlatımlarında ismi geçen 5 kişi de mülakata alındı ancak hiçbiri iddiaları kabul etmedi. Mülakata alınan 6 isim hakkında 25 Nisan akşamı bir tutanak tutularak, emniyete ihbarda bulunuldu. Tutanakta, şüphelilerin yaklaşık 5 yıldır oyuncak çaldıkları da belirtildi. İhbarın ardından savcılığa bilgi veren polis, 6 şüpheliyi evlerinde arama yaparak gözaltına aldı. Polis daha sonra da Külliye çalışanlarının oyuncakları düşük fiyattan satan kırtasiyeci ile iş yeri deposunda oyuncak sakladığı belirlenen ve şüphelilerden birinin akrabası olan oto tamircisini, ev ve işyerlerinde arama yaptıktan sonra yakalayarak emniyete getirdi.

BİR AYLIK ZARAR 840 BİN LİRA

Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürerken, son 1 ay içerisinde çalındığı belirlenen oyuncaklara ilişkin de araştırma yapıldı. Tespitlere göre kumandalı araba kolilerinde 24'er, oyuncak bebek kolilerinde ise 16'şar adat bebeğin bulunduğu belirlendi. Zararın hesaplanabilmesi için piyasa araştırması da yapıldı. İki ayrı firmadan oyuncaklar için takdiri kıymet belirlemeleri istendi. Firmalar da kumandalı arabanın piyasa alış fiyatının yaklaşık 126, satış fiyatının 182 lira, oyuncak bebeğin alış fiyatının 85, satış fiyatının ise 110 lira olduğunu hesapladı. Bu sayede 1 ayda çalınan 298 koli oyuncağın yaklaşık fiyatının 840 bin lira olduğu değerlendirilirken, buna kırtasiyecinin deposu ile şüphelilerden birinin evinde bulunan toplam 660 adet oyuncak da eklenince, son 1 ayda toplam 919 bin 958 liralık oyuncağın dışarıya çıkarıldığı belirlendi. Öte yandan zarar hesaplaması yapılırken, alış fiyatı üzerinden değerlendirme yapıldı.Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 8 şüpheliden üçü tutuklandı.