FAHİŞ KİRA VE EV FİYATLARINA İKİ FORMÜL

FAHİŞ KİRA VE EV FİYATLARINA İKİ FORMÜL 31 Temmuz 2022 - 14:21 | Güncelleme:

AK Parti, kiralara getirilen yüzde 25 zam sınırı düzenlemesinin ardından fırsatçıların da etkisiyle artan kiraları ve ev fiyatlarını frenlemek için harekete geçti. Atıl arazilere sosyal konut yapılması ve TOKİ'nin düşük kiralı sosyal konutlar üretmesi gibi iki formül masaya gelirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorunun çözümü için talimat verdi.

Yüksek kira artışlarını engellemek için kiralara yapılan yüzde 25 zam sınırı düzenlemesi yeni sıkıntılar doğurdu. Ev sahipleri yasal olmayan yollarla vatandaşa ikinci sözleşme imzalatmak gibi yöntemlere başvurdu. Yüksek ev fiyatları ve fahiş kiralar sorunu, Meclis'in tatile girmesinin ardından AK Parti milletvekillerine en çok iletilen konular oldu.

FAHİŞ KİRA VE EV FİYATLARI MYK'DA GÜNDEMİNDE

Fahiş kira ve ev fiyatları konusu Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan son AK Parti MYK toplantısında gündeme getirildi. Dar gelirlilerin konut sahibi olmalarının bugünkü piyasa şartlarında zorlaştığını ve yüksek kira bedellerinin vatandaşı zorladığını belirten bazı MYK üyeleri sahadaki izlenimlerini aktardı: Hem kiralar hem de ev fiyatları ile ilgili yeni önlemler alınması gerekiyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi kalabalık şehirlerde üniversitelerin de açılması ile birlikte konut sıkıntısı artabilir.

Konut satışında hız kesildi: İlan sayısı arttı, satışlar düştü! Sosyal konut projesi ile asgari ücretli ev alabilecek

Konut satışında hız kesildi: İlan sayısı arttı, satışlar düştü! Sosyal konut projesi ile asgari ücretli ev alabilecek

İKİ FORMÜL MASADA

Bu sorunların çözümü MYK'da iki formül gündeme getirildi. Büyükşehirlerin içinde ya da kentin hemen dışındaki atıl durumda olan kamu arazilerinin Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devredilmesi gündeme getirilen formüllerden ilki oldu.

İlk formüle göre; bu arazilerde TOKİ tarafından hızla sosyal konutlar üretilecek. Bu konutlar uygun fiyat ve taksitlerle dar gelirli vatandaşa satılacak.

Gündeme getirilen ikinci formül ise örnekleri Avrupa ve gelişmiş bazı ülkelerde olan ‘devlet tarafından kiralık sosyal konutlar üretilmesi ve düşük fiyatlarla vatandaşa kiralaması’ oldu.

Özel sektörün de böyle konutlar üretmesinin cazip hale getirilebileceği üzerinde durulurken bu sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerekli talimatları verdiği bildirildi.