ERDOĞAN VE PUTİN’DEN ORTAK BİLDİRİ!

ERDOĞAN VE PUTİN’DEN ORTAK BİLDİRİ! 5 Ağustos 2022 - 23:19 | Güncelleme:

Soçi'de yapılan Erdoğan-Putin zirvesinden sonra ortak bildiri: Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı dayanışma içinde mücadele edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus lider Putin arasında Soçi'de yapılan 4 saatlik görüşmeden sonra ortak bildiri yayınlandı. Ortak bildiride "Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eş güdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir" ifadelerine yer verildi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak Soçi kentine giderek burada karşılıklı bir görüşme gerçekleştirdi. Rus Sanatoryum'da bir araya gelen ikilinin basına kapalı gerçekleşen yaklaşık 4 saatlik görüşmesi sona erdi. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Rus Sanatoryum'daki görüşmenin ardından uğurladı.

GÖRÜŞME SONRASI İKİ ÜLKEDEN ORTAK BİLDİRİ

Görüşme sonrası iki ülkeden ortak bildiri yayınlandı. Bildiriden öne çıkan ifadeler şu şekilde:İki lider, Rusya'nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için gerekli hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde tam olarak uygulanması lazım geldiğinin altını çizmişlerdir.

SURİYE'DE TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI ORTAK HAREKET EDİLECEK

Suriye'deki son gelişmeler üzerinde durulan görüşmede liderler, ülkede kalıcı çözüme ulaşılması için siyasi sürecin ilerletilmesine atfettikleri önemin altını çizmişlerdir. Liderler, Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

Son Dakika: Erdoğan-Putin zirvesinin ardından ortak bildiri: Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı dayanışma içinde mücadele edilecek

PEK ÇOK SEKTÖRDE İŞBİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ

Liderler ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalmışlardır. Liderler, Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin müteakip toplantısının Türkiye'de gerçekleştirilmesi üzerinde mutabık kalmışlardır.

LİBYA'DAKİ GELİŞMELER

İki lider, Libya'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine olan güçlü bağlılıklarını vurgulamışlar ve BM himayesinde yürütülen Libya liderliğindeki ve Libya sahipliğindeki siyasi sürece desteklerini yinelemişlerdir.

"AVRUPA, ERDOĞAN'A MİNNETTAR OLMALI"

Görüşme öncesi iki lider basına açıklamalarda bulundu. İlk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin söz alarak Erdoğan'a "Hoş geldiniz" dedi. Putin daha sonra Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'yla ilgili Türkiye'ye övgü dolu ifadeler kullandı. Putin, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması için Erdoğan'a yönelik, "Avrupa Erdoğan'a minnettar olmalı. Anlaşma sizin eseriniz" ifadelerini kullandıktan sonra sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bıraktı."

TAHIL ANLAŞMASI VE AKKUYU'YU GÖRÜŞECEĞİZ

"Erdoğan da, iki ayrı şekilde gerçekleşecek görüşmenin basına açık olan bölümünde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı, "Tahıl anlaşmasıyla ilgili gelişmeleri, bölgemizdeki son durumu ve Suriye'deki gelişmeleri ele alacağız. Avrupa'nın Rus gazını Türkiye üzerinden alması çok önemli. Akkuyu Nükleer Santraliyle ilgili de etraflıca bir görüşme yapacağız. Bugün böyle bir fırsatı bulduğumuz için memnuniyetimi ifade etmek istiyorum" dedi.

EN ÇOK GÖRÜŞEN İKİ LİDER

Rus lider Putin, Soçi'ye gitmeden bir önce Moskova'da Güvenlik Konseyi'ni topladı. Kremlin, üst düzey askeri yetkililerin de katıldığı konsey toplantısında Türkiye-Rusya randevusunun değerlendirildiğini aktarıyor. Erdoğan ve Putin, uluslararası diplomaside birbirleriyle en çok görüşen liderler arasında yer alıyor. Moskova'dan yapılan açıklamalarda, iki liderin bu görüşmeyi 19 Temmuz'da Tahran'da kararlaştırdıkları bilgisi verildi.

DÜNYA BASINI GÖRÜŞMEYE BÜYÜK YER AYIRDI

Karadeniz kıyısındaki buluşmayı dünya medyası ilk sayfasından veriyor. New York Times gazetesi, hem ortak hem de hasım olarak tanımladığı Erdoğan ile Putin'in Soçi'de bir araya geleceğini bildiriyor. Gazete, liderlerin üç haftadan az bir süre içerisinde ikinci kez yüz yüze buluştuğunu öne çıkarıyor. Amerika'nın Sesi, 'Erdoğan ve Putin, bir ay içinde ikinci kez buluşuyor' diyor, Karadeniz kıyısındaki buluşmanın ana gündeminin tahıl anlaşması ve Suriye'nin kuzeyine gerçekleşecek muhtemel bir operasyon olduğunu aktarıyor.