EKSPERTİZE GELDİĞİNDE ORTAYA ÇIKIYOR

EKSPERTİZE GELDİĞİNDE ORTAYA ÇIKIYOR 6 Eylül 2022 - 13:00 | Güncelleme:

Aracını satmak isteyenleri bekleyen büyük tehlike. Ciddi alıcı gibi davranan dolandırıcıların yeni yöntemi ortaya çıktı. İkinci el araçların fiyatlarını yüksekten düşüğe doğru sıralayan dolandırıcılar, aracı tanıdıkları bir sanayiciye aracı götürerek 5-6 dakika içiresinde fiyatı 80 bin liraya kadar çıkan 'katalizör' parçasını söküyor. Sadece bu parça da değil, sökülmesi ve taşınması kolay olan parçalar da repkilası ile değiştiriliyor. Değişen parçaları fark etmek ise zaman alıyor.

Hırsızlık ya da dolandırıcılık olaylarının bolca yaşandığı ikinci el araç pazarında son zamanlarda bir yenisi daha eklendi. İkinci el alım-satım sitesinde gözüne kestirdikleri temiz ikinci el araçların yedek parçalarını çalan şebeke, önceden belirledikleri marka ve model araçların fiyatlarını yüksekten düşüğe doğru filtreliyor.

‘ALICIYIZ’ DİYEREK PARÇAYI SÖKÜYORLAR

Ardından dolandırıcılar, ilk 10 aracın sahibi tek tek arayarak aracı beğendiklerini, ciddi alıcı olduklarını ve buluşmak istediklerini söylüyor.

Dolandırıcılar, daha önce tanıdıkları bir sanayiciye aracı götürüp 5-6 dakika içiresinde, fiyatı 80 bin liraya kadar çıkan “katalizör” parçasını söküp, yerine daha ucuz olan yan sanayi ürünü takıyor.

Daha sonra dolandırıcılar, araç sahibi ile ciddi alıcı olduklarının altını çizerek pazarlık yapıyor, helalleştikten sonra da ertesi gün satış için noterde buluşmak üzere araç sahibine söz veriyor. Ertesi gün satış için arayan araç sahibine çeşitli bahanelerle satıştan vazgeçtiğini belirtiyor.

EKSPERTİZE GELDİĞİNDE ORTAYA ÇIKIYOR

Konuyla ilgili Milliyet’e açıklamalarda bulunan ekspertiz şirketi Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Son günlerde haberlere de yansıyan katalitik konvertör hırsızlığı, araç alım satım süreçlerinde araç sahiplerinin dikkatli olması gerektiğini tekrar ortaya koydu. Aracın katalitik konvertörünün çalındığı ise bazı durumlarda maalesef araç sahibi ekspertize geldiğinde ortaya çıkıyor” dedi.

FİYATI 80 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

“Merdiven altı tamirhanelerde aracı kontrol ettirme bahanesiyle ustaya bırakılan araçtan çalınan bu parçanın normal otomobillerde değeri 5-10 bin TL iken, lüks araçlarda 50-80 bin TL'ye kadar çıkabiliyor” ifadelerini kullanan Emre, “Bu parçanın sökülmesi ise kesme ve kaynak işlemi ise 5-6 dakika gibi çok kısa sürede gerçekleştiği için araç sahibi bunu fark etmiyor. Aracı satışa koyduktan sonra, sürücüler mutlaka kurumsal bir ekspertiz firmasında araçlarını

gösterebilecekleri konusunda ısrarcı olsunlar, tamirhane tarzı yerlere araçlarını emanet edemeyeceklerini dile getirmeleri bu tarz üzücü durumlarla karşı karşıya kalmamaları açısından isabet olacaktır” diye konuştu.

60 BİN LİRALIK JANT YERİNE REPLİKASI KOYUYORLAR, FARK ETMEK ZAMAN ALIYOR

Bir başka ekspertiz şirketinin Başkanı Fatih Yanık ise, “Hırsızlık ya da dolandırıcılık olaylarının bolca yaşandığı ikinci el araç pazarında son zamanlarda karşılaştığımız katalizör hırsızlığı aslında yıllardır var olan bir problem, dikkat çekmek istediğimiz nokta şu ki, sadece bu parça değil, araçların akü, beyin, hatta jantları dahi dolandırıcılar tarafından merdiven altı bölgelerde çalınabiliyor ve sökülmesi, taşınması kolay olan bu parçaların değiştiğini fark etmek maalesef zaman alıyor” değerlendirmesinde bulundu.