AVRUPA PARLAMENTOSU, BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN ELEŞTİRİLDİĞİ “GEZİ PARKI TASARISI”NI KABUL ETTİ!

AVRUPA PARLAMENTOSU, BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN ELEŞTİRİLDİĞİ “GEZİ PARKI TASARISI”NI KABUL ETTİ! 13 Haziran 2013 - 14:12 | Güncelleme:

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda Gezi Parkı olaylarıyla ilgili yapılan oylamada, hükümetin ve Başbakan Erdoğan'ın eleştirildiği Gezi Parkı tasarısı oy birliğiyle kabul edildi. Avrupalı parlamenterler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eylemler karşısındaki üslup ve tavırlarını ise övdü.

Parlamentonun Strasbourg'daki genel kurul toplantılarında oy çoğunluğuyla kabul edilen kararda, "Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetinin eylemler karşısındaki sert tepkilerinin üzüntü verici" olduğu ifade edilirken, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Yardımcısı Arınç'ın kriz karşısındaki tutumları "memnuniyet verici" olarak değerlendirildi.

Oy çokluğuyla kabul edilen tasarıda,

- Türk polisi tarafından Gezi Parkı'nda barışçıl ve meşru protesto düzenleyenlere karşı kullanılan orantısız ve aşırı güç konusunda endişeliyiz.

- Türk yetkililer polis şiddetini soruşturmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılmalı ve ölenler için tazminat ödenmeli.

- Türk yetkililere ifade özgürlüğü ve barışçıl protesto hakkının garanti edilmesi, protestolar sırasında gözaltına alınan tüm barışçıl eylemcilerin serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz' deniliyor.

Tasarıda, "Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetinin uzlaşıya yönelik adım atmaması, özür dilenmemesi ya da Türk toplumunun bir bölümünün tepkilerini anlamaya çalışmaması eleştiriliyor.

Türk yetkililere bütün kentsel ve bölgesel projelerde kamu istişaresi yürütlmesi çağrısı yapılıyor.

Ekonomik büyüme ve sosyal, çevresel kültürel ve tarihi unsurlar arasında bir denge kurulması gerektiği hatırlatılıyor.

Protestoların Türk toplumunun bir kısmında yaşam tarzının düzenlenmesine ilişkin memnuniyetsizliği yansıttığı görüşü de kararda yer buldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı konuşmada, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili alacağı kararı tanımadığını belirterek, "Bu kararı alanlar, önce Yunanistan'a baksınlar. Yunanistan'da halkla polis karşı karşıya geldiğinde acaba AP'nin yetkilileri, hatta eurozone, onlara para vermekten başka ne yaptı?" demişti.

AB Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Avrupa Parlamentosu'nda bazı Parlamenterlerin medyatik olmak uğruna saçmalama özgürlüklerini de doyasıya kullanma hevesleri ortadadır" derken Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında kararın "yok hükmünde" olduğu belirtildi.

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN, “AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN ALACAĞI KARARI BEN TANIMIYORUM” DEDİ!