ARKEOLOGLAR EGE DENÝZÝ’NDE TUNÇ ÇAÐI’NA AÝT SURLAR ÝÇERÝSÝNDE BÝR YERLEÞÝM YERÝ BULDU!..

ARKEOLOGLAR EGE DENÝZÝ’NDE TUNÇ ÇAÐI’NA AÝT SURLAR ÝÇERÝSÝNDE BÝR YERLEÞÝM YERÝ BULDU!.. 31 Aðustos 2015 - 23:42 | Güncelleme:

Ephorate Sualtý Tarihi Eserler Kurumu (EUA), Cenevre Üniversitesi ve Ýsviçre Arkeoloji Okulu’ndan arkeologlar Yunanistan’ýn Argolic Körfezi içerisindeki Khilada Koyu’nda, Tunç Çaðý’na ait surlar içerisinde bir yerleþim yeri buldu.

Yerleþimde surlara iliþik en az üç tane at nalý þeklinde dev temel bulunuyor, temellerin yerleþimi koruyan kulelerin parçasý olduðu düþünülüyor. Günümüzden 4 bin 500 yýl öncesine (M.Ö 2,500) ait olduðu tahmin edilen yerleþim yeri yaklaþýk olarak 50 dönüm geniþliðinde.

Cenevre Üniversitesi’nden Julien Beck, Yunanistan’da bu döneme ait bu tür savunma yapýlarýnýn daha önce hiç bulunmadýðýný söylüyor ve ekliyor: “Keþfimizin önemi kýsmen yerleþimin büyüklüðüyle ilgili. Taþ bir temel üzerinde bir de tuðla üst yapý olmalý. Su altýnda bu tür duvarlar bulma þansý son derece düþüktür, yerleþimin  tam boyutunu ve neden surlarla çevrili olduðunu henüz bilemiyoruz.”

Tarih öncesi insan faaliyetlerinin izlerini arýyorlardý

Keþif, Kültür, Eðitim ve Din Ýþleri Bakanlýðý tarafýndan açýklandý. Ekip Argolic Körfezi’nin doðu tarafýnda tarih öncesi insan faaliyetlerinin izlerini arýyordu. Suyun bir ila üç metre altýnda bulunduðu belirtilen þehrin içerisinde dikdörtgen, dairesel ve yay olmak üzere farklý þekillerde çok sayýda taþ bina ve sokaklar olduðu düþünülen döþeli yüzeyler var.

Kalýntýlar arasýnda Tunç Çaðý’na özgü çanak çömlek, taþ alet ve býçaklar da bulunuyor.

Atlantis, Ege’de mi?

Cenevre Üniversitesi’nden Julien Beck, daha önce Yunan mitolojisinde belirtilen Lerna yakýndaki kasaba yakýnýnda bir benzeri bulunmuþ olan yerleþimin döneminin tipik özelliklerini barýndýrdýðýný düþünüyor. Mitolojiye göre Herkül, Lerna’da su canavarý yeraltý dünyasýnýn bekçisi Hidra ile dövüþür.

Betimlemeler, Eflatun’un iç içe geçmiþ yüzükler gibi dairesel karalardan oluþan, Herkül sütunlarýnýn ardýndaki kayýp kýta Atlantis tarifini hatýrlatýyor. Acaba Eflatun’un yüzyýllardýr aranan kayýp þehri kendisine bu kadar yakýn olabilir miydi?

Ýsmi sebebiyle bugüne dek hep Atlantik Okyanusu’nda olduðu düþünülen Atlantis araþtýrmalarýndaki yeni yaklaþýmlar, kayýp þehrin Ege’de olabileceðini düþündürüyor.