TEHLÝKEYÝ SÝZ ÇAÐIRIYORSUNUZ! TATÝL FOTOÐRAFLARI PAYLAÞMADAN ÖNCE BÝR KEZ DAHA DÜÞÜNÜN!..

TEHLÝKEYÝ SÝZ ÇAÐIRIYORSUNUZ! TATÝL FOTOÐRAFLARI PAYLAÞMADAN ÖNCE BÝR KEZ DAHA DÜÞÜNÜN!.. 8 Temmuz 2016 - 12:36 | Güncelleme:

Yaz aylarýnýn gelmesiyle birlikte insanlarýn sürekli sosyal medyadan tatil vb. fotoðraf paylaþýmlarý baþlarýna dert açabilir.

Tatil sezonunun açýlmasýyla birlikte turistik bölgelerde büyük yoðunluk yaþanmaya baþladý. Kullanýcýlar gittikleri yerlerde, deniz kýyýlarýnda çektikleri fotoðraflarý paylaþarak ne tür sorunlarla karþý karþýya kalabilirler. Sosyal medya uzmaný akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kýrýk açýkladý.

Yaz tatilinin baþlamasýyla birlikte deniz kýyýlarý ve turistik þehirler insan akýnýna uðramaya baþladý. Tatilciler sosyal medyada gerek tatil fotoðraflarý paylaþarak, gerekse de konum bilgisi vererek tatili sosyal medyada da doyasýya yaþýyor. Peki, zararsýz gibi görülerek yapýlan bu paylaþýmlarýn ne gibi tehlikeler doðuracaðýný hiç düþündünüz mü? Marmara Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kýrýk bu tehlike ve tehditlere konusunda vatandaþlarý uyardý.

“Yeni nesil hýrsýzlar sosyal medyada kol geziyor”

Sosyal medyanýn büyülü bir dünya oluþturduðunu ifade eden, ancak bu büyünün geçici olduðunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kýrýk; “Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal paylaþým aðlarý her gün milyonlarca paylaþýma sahne oluyor. Kullanýcýlar diledikleri fotoðraf, video ve içerikleri paylaþarak tatil yörelerinden canlý yayýn gerçekleþtirebiliyorlar. Ancak bu durum tabiri caizse yeni nesil hýrsýzlarýn ekmeðine yað sürüyor. Hatta bazý kullanýcýlar ev adreslerini bile Swarm ve Foursquare gibi aðlardan faydalanarak paylaþabiliyorlar. Bu paylaþýmlar baþlangýçta oldukça masumane gözüküyor ancak; ev adresinin bile paylaþýlmasý ne yazýk ki ev soygunlarýna zemin hazýrlýyor. Ýngiltere’de hýrsýzlýk nedeniyle mahkûm edilen kiþilere yapýlan anket çok ilgi çekici sonuçlar ortaya koymuþ ve mahkûmlar soyacaklarý evin boþ olduðunu sosyal medyadan kontrol ettiklerini beyan etmiþlerdir. Güvenlik sistemleri üreticisi Friedland’in yayýmladýðý bu raporda konum paylaþmanýn doðuracaðý sorunlar tek tek sýralanýyor. Dolayýsýyla masumane görünen paylaþým önüne geçilmeyecek sorunlar doðuruyor.” þeklinde konuþtu.

“Çin’den sonra en çok tatili fotoðrafý paylaþan ülke Türkiye!”

Yaz aylarýnýn gelmesiyle birlikte turizm sektörünün canlandýðýný ve tatilcilerin sürekli sosyal medyada fotoðraf paylaþtýðýný belirten Yrd. Doç. Dr. Kýrýk; “Bilindiði gibi Türkiye sosyal medya kullanýmýnda ilk 5 ülke arasýnda yer almaktadýr. Bu durum tatil fotoðraflarýnýn paylaþýlmasý esnasýnda da geçerli. Türkiye ülke sýralamasýnda Çin’den sonra ikinci sýrada yer almaktadýr. Seyahat ve tatil sitesi Momondo’nun paylaþtýðý istatistikler oldukça dikkat çekicidir. Araþtýrma Türk halkýnýn neredeyse 3’te 2’sinin tatil sýrasýnda fotoðraf ve video paylaþtýðýný ortaya koymuþtur. Bu alanda Türkiye’yi Ýtalyanlar takip etmektedir. Bu fotoðraf ve videolarýn paylaþýlmasý sosyal medyanýn atmosferinden kaynaklanmaktadýr. Tabiri caizse tatil sezonunda; “Ben de buradayým. Ben de tatile gidiyorum.” diyebilmek ve gidilen yerleri diðer kullanýcýlarla paylaþmak Türkiye’de önem kazanýyor”. dedi.

“Sosyal medyayý doðru kullanmakla hýrsýzlýklarýn önüne geçilebilir”

Sosyal medyanýn yapýsýnýn paylaþýma açýk sanal bir alan olduðunu ifade eden Kýrýk; “Elbette sosyal medyada paylaþým yapacaðýz, fotoðraf, video ve içerikleri sunacaðýz; ancak öncelikle yapmamýz gereken tanýmadýðýmýz kiþileri sosyal aðlarýmýza eklememek ve sürekli olarak korumalý hesap kullanmaktýr. Çünkü hýrsýzlar sahte hesaplarý kullanarak hesaplarý önce takip altýna alýyor, daha sonra durum analizi yaptýktan sonra faaliyete geçiyorlar. Yine herkese açýk paylaþýmlar da yeni nesil hýrsýzlarýn ekmeðine yað sürüyor ve paylaþýlan konum bilgileri tek tek depolanarak hýrsýzlarýn iþini kolaylaþtýrýyor. Bu nedenle sosyal medyada mahremiyete dikkat etmek gerekmektedir.” deðerlendirmesini yaptý.

ÝHA