METEOROLOJİ'DEN ÖNEMLİ UYARI!.. ZEHİRLENMELER YAŞANABİLİR!..

METEOROLOJİ'DEN ÖNEMLİ UYARI!.. ZEHİRLENMELER YAŞANABİLİR!.. 14 Şubat 2018 - 08:20 | Güncelleme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaptığı son dakika tahminleriyle Türkiye'nin batı kesimlerini uyardı, etkili olacak lodos fırtınası zehirlenme gibi olumsuz durumlar ortaya çıkarabilecek.

Türkiye’nin doğu kesimlerinde dün kendini gösteren kar yağışı bugün yurdu terk etti ancak batı bölgelerimiz için Meteoroloji Genel Müdürlüğü son dakika uyarısı yayınladı.

Yurdun batı kesimlerinde önemli bir bölümü etkileyecek lodos fırtınası, çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi gibi durumlar ortaya çıkarabilecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan uyarıya göre; Bugün yurdun batı bölgelerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40-60 Km/saat) esmesi beklenen rüzgarın; Marmara’nın güneyi, Ege Bölgesi, Batı Akdeniz ve İç Anadolu’nun güneybatısında kısa süreli fırtına (50-75 km/saat) şeklinde eseceği tahmin edildiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara (Çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Yurdun batı kesimlerini etkileyecek lodos fırtınasından İstanbul’da nasibini alacak, yapılan tahminlere göre bugün İstanbul’da kuvvetli yağmur etkili olacak ve hava sıcaklığı 13 derece dolaylarında seyredecek.

İzmir ve Ankara’da da yağmur bekleniyor, İzmir günü 15 derece sıcaklıklarda geçirirken Ankara’da havanın 12 derece olması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan baca gazı zehirlenmelerinden korunma yöntemleri şu şekilde; Kış aylarında sıkça rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarının önüne, bilinçli soba kullanımı ile geçilebilir.

Yanan sobalar, yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler dışarıya çıkartılmalıdır.

Lodos, fırtına gibi hava sirkülâsyonunun olumsuz olduğu koşullarda sobalar yakılmamalıdır.

-İtfaiye Müdürlüğünden soba yakma usulü öğrenilmeli. Sobalar buna göre yakılmalı

-Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalıdır. Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalıdır.

-Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir.

-Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır.

-Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir. Gerekirse aspiratörler kullanılmalıdır.

-Soba borusu ve dirsekleri belli periyotlar da temizlenmeli

-Kazanlar (Soba) TSE standartlarına uygun olmalıdır.

-Baca ve borularda zift ve katran oluşumunu engellemek için soba, bacaya en uygun mesafeye kurulmalı ve az sayıda dirsek kullanılmalıdır. Yatay borulara bacaya doğru yüzde 10 eğim verilmelidir