UZMANLARDAN EVDE KALAN  ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMLİ UYARI

UZMANLARDAN EVDE KALAN ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMLİ UYARI 23 Mayıs 2020 - 14:39 | Güncelleme:

Uzun süredir sokağa çıkmaları kısıtlandırılan çocuklar için, uzmanlardan uyarı geldi.

Uzun süredir sokağa çıkmaları kısıtlandırılan çocuklar için, uzmanlardan uyarı geldi. Coronavirüs salgını nedeniyle aylardır evlere kapanan çocukların hareketsiz kalmaması gerektiği ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği konusunda hem ebeveynlere hem çocuklara uyarılarda bulunan uzmanlar, bayramda orantısız tatlı ve şeker tüketimine de dikkat çekti. Hayat normale döndüğünde birden hareketlenmeye başlayan çocuklarda, eklem zedelenmeleri yaşanabilir. Öte yandan evde geçirdikleri süre içinde aşırı şeker ve karbonhidrat tüketimi nedeniyle kilo alan çocukların, uzun dönemde obezite ve karaciğer yağlanması gibi kalıcı sağlık sorunları yaşayabileceği belirtiliyor.

ÇOCUKLAR GÜNDE EN AZ 30 DAKİKA EKLEM HAREKETİ YAPMALI

Uzun süredir evde kalan çocukların günde en az yarım saat egzersiz yapması gerektiğini, aksi takdirde eklem sorunları yaşayabileceklerini söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Kenan Barut,  "Çocuklar salgın dolayısıyla çok uzun süredir, yaklaşık 2,5 aydır evdeler ve daha uzun kalacaklarını düşünüyoruz. Bu nedenden dolayı çocuklar evde çok hareketsiz kaldı ve fazlaca karbonhidrat yedi. Aileler belki sevindirmek için onlara şeker, çikolata çok verdi. Bu hareketsizlik dolayısıyla çocuklar hem kilo aldı, hem de eklem yakınmaları oluşmaya başladı. Çocuk romatoloji doktoru olarak önerilerim olacak. Hareket çok önemli, hareket etmeleri lazım. Mutlaka günde yarım saat egzersiz yapmaları lazım. Birçok uygulamalar, videolar var bunlarla ilgili. Bizim kendi hastalarımıza verdiğimiz egzersizler var. Günde en az 30 dakikalık eklem hareketleri çocukların eklem sağlığı açısından çok önemli.  Beslenme desteğini de çok önemsemek gerekiyor. İki çocuk babası olarak konuşuyorum, onları gözlemliyorum. Biri 1,5 diğeri 2,5 kilo kadar aldılar bu yaşta. Bu çok önemli bir şey, ilerde büyük sağlık problemleri oluşturacak. Ama hem beslenmeler hem de hareketler birbirini çok tetikleyen şeyler. Çocukların hareketlerini asla kısıtlamamak gerekiyor. Evde olsalar bile "komşum duyuyor, çok gürültü yapmam demeyelim. Zaten çok sıkıldılar. Bu nedenle hareketleri çok önemli" şeklinde konuştu.

HAREKETSİZLİĞİN ARDINDAN BİRDEN HAREKETLENME ÇOCUKLARDA EKLEM ZEDELENMELERİNE YOL AÇABİLİR

Bu süreçte hareketsiz kalan çocukların, birden hareketlenmesinin eklem zedelenmelerine yol açabileceğini vurgulayan Barut, "Mesela uzun zamandır hareket yapmayan çocuk birden bire bir hareket yaptığı anda aynı sporcularda olduğu gibi, ısınmadan başlarsa eğer tendomlarda ve eklemlerde kopmalar, yaralanmalar olabilir. Bu açıdan buna dikkat etmeliyiz, çok önemli. O yüzden mutlaka diyoruz ki bu dönemi hareketle geçirmeliler. Haftada bir gün biliyorsunuz, 3 saat dışarı çıkabiliyorlar. Bu dönemi mutlaka iyi değerlendirmeliler. Sosyal izolasyona ve hijyen kurallarına dikkat ederek arkadaşları ile aileleri ile oyun oynamalılar. Hala tehlike var, ikinci dalgayı görebiliriz. Çocuklarımız bunları görerek sporlarını yapmalı" ifadelerini kullandı.