MASKE KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

MASKE KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER! 26 Ekim 2020 - 14:08 | Güncelleme:

Corona virüsün artış gösterdiği şu günlerde vatandaşlar tedbiri elden bırakmıyor. Peki maske kullanımı nasıl olmalı, maske kullanırken nelere dikkat etmemiz gerekli? Bütün detaylar haberimizde.
İngiltere'de bulunan Leeds Üniversitesi'nden  görevli Profesör Cath Noakes'a göre maskeye yakından bakıldığında üstünde -çoğu zararsız- çeşit çeşit bakteri, virüs bulunur. Aynısını elimiz için de söylemek mümkün. Ancak Noakes şu farkın altını çiziyor: Maske takmakla ilgili sürtünme ve nem etkisi ile bu mikroplar ‘maskne’ye dönüşebilir.

MASKNE NEDİR?

Maskne, insan yüzünde maske takma ile ilgili meydana gelen cilt döküntüleri için kullanılan çatı terim. Uzmanlar bunu önlemek için maskelerin her gün yıkanmasını, kullan at maskelerin tekrar kullanılmamasını tavsiye ediyor.

KULLANILMIŞ BİR MASKEDEN VİRÜS KAPMAK MÜMKÜNMÜ

Covid pozitif birinin taktığı maske diğerleri için büyük bir risk içeriyor. Maskeler değişilmemeli veya başkasının maskesiyle bir temas olduğunda eller dikkatli şekilde yıkanmalı.  Ayrıca Prof.Noakes’a göre üzerinde corona virüs olan bir maskeye ve sonra kendi burnuna veya gözüne dokunmak teorik olarak bulaş riskini artırır.

MASKE TEMİZLİĞİ NASIL OLMALIDIR?

İdeal olarak her taktıktan sonra. Yapılan testlerde hem kumaş hem de cerrahi maskelerin hem içinde hem dışında bir günlük kullanım sonunda virüse rastlandı. California Üniversitesi'nden Prof William Ristenpart'a göre 20 dakikada bir yıkamak mümkün değil ama 5-6 gün beklemek de çok uzun.

MASKE NASIL YIKANIR?

Sıcak yıkamak, hatta çamaşır makinesine atmak en ideali. En az 60 derecede deterjanla yıkanması öneriliyor. Kumaştan yapılan maskelerin cerrahi olanlara kıyasla daha düşük bir koruma sağladığı belirtiliyor. Vietnam’da yapılan bir araştırmada farkın maskenin yapısı kadar, genelde elde yıkanmasından kaynaklandığı ortaya çıkmıştı. Aynı araştırmada çamaşır makinesinde yıkanan kumaş maskelerin cerrahi olanlar kadar iyi koruma sağladığı görüldü.

NEMLİ VE ISLAK MASKE TAKILIR MI?

Olur. Yıkanan maskeler takmadan önce mutlaka tam olarak kurumuş olmalı. Nemli maskeler daha gözenekli hale gelmekte. Yağışlı havalarda da bu duruma dikkat edilmeli.

KISA SÜRE KULLANILAN MASKELER TEKRAR KULLANILABİLİR Mİ?

Dikkatli olmak şartıyla evet. Önce eller dezenfekte edilmeli. Maske sadece kulağa geçen iplerden tutulmalı ve kilitli bir kutuya, poşete konmalı. Takarken aynı işlemler tekrar edilmeli. Maskeler çantaya veya cebe konmamalı. Cepler genelde yıkanmamış eller, para veya anahtara ev sahipliği yapar. Prof Noakes’a göre maskemize her zaman virüs bulaşmış bir eşyaymış gibi davranmalıyız. Maskelerin konduğu kutu da düzenli olarak yıkanmalı.

KULLAN AT MASKELERİN ÖMRÜ NE KADAR?

Her gün değiştirmek gerekiyor. En kötü ihtimalle iki-üç seferde bir. Bu maskeler zaman geçtikçe yıpranıyor ve daha az koruyucu olmaya başlıyor.