DEPREMİN ARDINDAN DÜNYADAN TAZİYE MESAJLARI

DEPREMİN ARDINDAN DÜNYADAN TAZİYE MESAJLARI 6 Şubat 2023 - 23:25 | Güncelleme:

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7 büyüklüğünde deprem olurken Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. 10 ili etkileyen depremin ardından bir çok ülkeden taziye mesajları geldi.

Aliyev'den Erdoğan'a depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Aliyev mesajında, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve kardeş Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü. Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor, size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum." ifadelerine yer verdi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif: Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye mesajı paylaştı.

Şerif, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin güneydoğusunu vuran bu büyük deprem haberi derinden üzdü. Yaşanan can ve mal kayıpları nedeniyle kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve kardeş Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Pakistan’a her zor anında yardım elini uzattığını anımsatan Şerif, İslamabad’ın mümkün olan her türlü yardımı yapacağını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Pakistan’ın Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğuna işaret edilerek, İslamabad'ın yardım çalışmalarında mümkün olan tüm desteği sağlamaya hazır olduğu kaydedildi.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri'nden deprem nedeniyle Türkiye'ye taziye mesajı

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle taziye mesajı yayımladı.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, yaptığı yazılı açıklamada, depremi ve depremde yaşanan can ve mal kayıplarını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

TDT olarak, bu zor zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve kardeş Türk halkının yanında olduklarını kaydeden Ömüraliyev, "Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türk halkının gücünün ve direncinin bu felaketin en kısa zamanda atlatılmasına yardımcı olacağına inancımız tamdır." ifadelerini kullandı.

IKBY Başkanı Barzani: Düşüncelerim ve dualarım, sabahın erken saatlerinde bölgemizi vuran depremden etkilenenlerle birlikte

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı.

Barzani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Düşüncelerim ve dualarım, sabahın erken saatlerinde bölgemizi vuran depremden etkilenenlerle birlikte." ifadelerini kullandı.

IKBY Başkanı, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileğinde bulundu.

IKBY Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf da Twitter hesabından başsağlığı mesajı yayınladı.

Türkmen Bakan Maruf, mesajında, "Türkiye'de meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, ailelerine başsağlığı ve yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Türkiye'mize çok geçmiş olsun. Kalbimiz sizinle dua ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

Irak'ın başkenti Bağdat ve Erbil olmak üzere diğer kentlerde de hissedilen deprem sebebiyle insanlar can güvenliği endişesiyle evlerinden çıkmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Türkiye'mize büyük geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye'ye taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Tatar, Kıbrıs Türk halkı adına Türkiye'nin acısını yürekten paylaştıklarını belirterek, can kaybının az olmasını dilediklerini bildirdi.

Türkiye ile her zaman dayanışma içinde olduklarını kaydeden Tatar, "Kayıplarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar ve ana vatan Türkiye’mize büyük geçmiş olsun dileklerimi, şahsım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarım adına büyük bir üzüntü, acı ve kederle iletirim." ifadesini kullandı.

Zelenskiy: Türk halkının yanındayız

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan 7.7’lik depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Türk halkına ve Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyor tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor zamanda Türk halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız" dedi.

ABD'den 'depremle ilgili gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız' mesajı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremle ilgili, ABD'nin gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Sullivan, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 7,7 büyüklüğündeki depremle ilgili yazılı açıklama yayımladı.

ABD'nin, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremden ötürü derin endişe duyduğunu aktaran Sullivan, şunları kaydetti:

"Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Başkan (Joe) Biden, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer federal hükümet ortaklarını, depremden en çok etkilenenlere yardımcı olmak için ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için yönlendirdi. Türkiye hükümeti ile koordinasyon halinde durumu yakından izlemeye devam edeceğiz."

Mısır'dan Türkiye'ye depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı

Mısır, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye mesajı paylaştı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Mısır'ın Türkiye ve Suriye'de depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduğu belirtildi.

Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin iletildiği ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, Mısır'ın "bu felaketle yüzleşmek için yardıma hazır" olduğu ifade edildi.

Finlandiya'dan taziye mektubu

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mektubu gönderdi.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Niinisto, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, meydana gelen trajik depremde hayatını kaybedenler ve yaşanan yıkım için en derin taziyelerini sunduğu bir mektup gönderdi” denildi.

Hindistan Başbakanı Modi: Hindistan, Türkiye halkıyla dayanışma içindedir ve her türlü yardımı sunmaya hazırdır

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye'ye taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

Modi, sosyal medya hesabından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili paylaşımını alıntılayarak, Türkiye'de meydana gelen depremin neden olduğu can ve mal kayıplarından dolayı duyulan acıyı paylaştıklarını belirtti.

Başbakan Modi, "Kederli ailelere taziyelerimizi iletiyoruz. Yaralıların tez zamanda sağlığına kavuşmasını diliyoruz. Hindistan, Türkiye halkıyla dayanışma içindedir ve bu trajediyle başa çıkmak için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'den deprem dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tokayev mesajında, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen şiddetli depremde yaşamını yitirenler için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı diledi.

Tokayev, mesajında, "Türkiye Cumhuriyeti'nde meydana gelen şiddetli deprem sonucunda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği haberini derin bir üzüntüyle aldım. Bu zor anda Kazakistan halkı ve kendi adıma hayatını kaybedenlerin ailelerine ve tüm kardeş Türk halkına başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

Tokayev ayrıca Kazakistan'ın Türkiye'ye yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'dan depremde hayatını kaybedenler için taziye

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımlayarak İsrail'in yardıma hazır olduğunu açıkladı.

Herzog, sosyal medya hesabından İbranice, Türkçe ve İngilizce yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İsrail halkı adına, dün gece Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle derin üzüntülerimi bildiririm. Yaşanan can kayıpları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına başsağlığı diliyorum."

İsrail devletinin "mümkün olan her yolla yardım göndermeye her zaman hazır olduğunu" belirten Cumhurbaşkanı Herzog, kalplerinin bu acı zamanda Türk halkının ve yas içindeki ailelerin yanında olduğunu vurguladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da, Türkiye'deki depremin değerlendirilmesi için bir acil durum toplantısı düzenlendiği paylaşıldı.

Netanyahu'dan taziye mesajı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımlayarak ilgili tüm otoritelere tıbbi yardım, arama kurtarma desteği vermek üzere hazırlanmaları için talimat verdiğini açıkladı.

Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'in tüm vatandaşları adına, bölgemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle Türk halkına bu zor zamanda taziyelerimi bildiririm." ifadelerine yer verdi.

İsrail'deki ilgili tüm otoritelere tıbbi yardım, arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere hazırlanmaları için talimat verdiğini aktaran Netanyahu, İsrail Dışişleri ve Savunma bakanlarının Türk mevkidaşlarıyla iletişim halinde olduğu ve ilgili heyetin "en kısa süre içinde yola çıkması için çalışmalarını tamamlayacaklarını" kaydetti.

Putin, Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Putin, Erdoğan'a Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle telgraf gönderdi.

Putin'in Erdoğan'a mesajında, "Ülkenizde meydana gelen depremin yol açtığı çok sayıdaki can kaybı ve büyük yıkımlar nedeniyle derin başsağlığı dileklerimi kabul edin. Ölenlerin ailesi ve yakınlarına üzüntü ve desteğimi, felaket sonucu yaralananlar için de acil şifalar dileğimi iletmenizi rica ederim. Bu konuda gerekli yardımı sağlamaya hazırız" ifadelerine yer verildi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Müttefikimiz Türkiye ile tam dayanışmadayız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından müttefiklerin, Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu ve yardım seferber ettiğini duyurdu.

Stoltenberg, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremle ilgili Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Genel Sekreter, "Türkiye ile tam dayanışmadayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla temastayım. NATO müttefikleri şu anda destek için seferber olmuş durumda" ifadelerini kullandı.

Filistin'den Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı

Filistin, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye mesajı paylaştı.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Onlarca binanın yıkıldığı depremde hayatını kaybeden yüzlerce şehit için Türkiye ve Suriye'ye en içten taziyelerimizi sunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılar için acil şifa dileklerinde bulunulan açıklamada, Filistin'in Türkiye ve Suriye ile dayanışma içinde olduğu kaydedildi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'den, deprem dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mirziyoyev, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen şiddetli depremdeki can kayıpları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj yollayarak taziyelerini iletti.

Mirziyoyev, depremde hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yayımlanan açıklamada da Türkiye'de meydana gelen şiddetli deprem haberini derin üzüntüyle öğrendikleri kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında, "Depremde hayatını kaybedenlerin ailesi ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadesine yer verildi.

Umman'dan, Kahramanmaraş merkezli depremdeki can kayıpları için taziye mesajı

Umman, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye mesajı yayımladı.

Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Umman'ın depremden etkilenen Türkiye ve Suriye ile dayanışma içinde olduğu belirtildi.

Depremde hayatını kaybedenler için Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin sunulduğu kaydedilen açıklamada, yaralılar için acil şifa dileğinde bulunuldu.

Kırgızistan'daki Türk kurumlarından deprem sonrası dayanışma mesajları

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te faaliyet gösteren Türk kurumları, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla taziye ve dayanışma mesajlarını paylaştı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, yaptığı yazılı açıklamada, "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illerimizde de hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Yüce Allah devletimizi ve milletimizi her türlü felaketten korusun." ifadelerine yer verdi.

KTMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev de "Türkiye’nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem felaketinde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Yüce Rabb'imiz yaralarımızın bir an evvel sarılması için canla başla çalışan tüm yetkililerimize kuvvet versin." ifadesini kullandı.

Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Ülkemizde meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan ve başta Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere birçok ilimizde hissedilen depremde can kayıplarımızın olduğunu derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımıza ve aziz milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." denildi.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada da Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve Türk halkının yanında olunduğu kaydedilerek "Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar dileriz." ifadelerine yer verildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Eşi benzeri görülmemiş bu deprem sonrasında Türkiye ve Suriye’den çok kötü görüntüler geliyor. Fransa, Türkiye ve Suriye’de depremden etkilenen bölgelere acil yardım göndermeye hazır. Duygu ve düşüncelerimiz, yaslı ailelerle birlikte" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, yıkıcı depremin ardından açıklama yaptı.

Depremde yakınlarını kaybedenlerin acılarını paylaştıklarını kaydeden Scholz, "Türkiye-Suriye sınır bölgesinde meydana gelen deprem ve ardından açıklanan can kayıplarını korku ve endişe içinde takip ediyoruz. Almanya, Türkiye ve Suriye’ye elbette yardım gönderecektir" ifadelerini kullandı.

Lübnan'dan Kahramanmaraş merkezli depremdeki can kayıpları için taziye mesajları

Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle taziye mesajı yayımladı.

Hariri, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Türkiye ve Suriye'deki depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yarılara da acil şifa diledi.

Lübnan Tarım Bakanı Abbas Hacı Hasan da yaptığı paylaşımda, "Gece vakti Türkiye ve Suriye'yi vuran depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Hasan, yaşanan felaketten dolayı Suriye ve Türkiye hükümeti ile dayanışma içinde olduklarını belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’den Türkiye’ye taziye mesajı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Türkiye’de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayınlayarak İran’ın Türkiye’nin her türlü acil yardım ihtiyacı durumunda hazır olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Türkiye’de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve tüm Türk halkına başsağlığı dilediği taziye mesajı yayınladı. Reisi, İran’ın Türkiye’nin her türlü acil yardım ihtiyacı durumunda hazır olduğunu söyledi.

Reisi mesajında, "Türkiye ve Suriye’de yaşanan bu yürek burkan deprem, çok sayıda hasarın yanı sıra birçok vatandaşın da hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden oldu. İran, bu iki dost ülkeye de her türlü yardıma hazır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde yaşanan can kayıpları nedeniyle Türkiye ve Suriye halkına başsağlığı diledi.

Kenani, başkent Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında yaptığı konuşmada, İran’ın, depremden etkilenen Türkiye ve Suriye ile dayanışma içinde olduğunu belirtti.

Türkiye ve Suriye halkına başsağlığı dileyen Kenani, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılar için de acil şifalar diledi.

İranlı yetkili, ihtiyaç duyulması halinde İran'ın komşuluk ve dostluk ilişkileri çerçevesinde iki ülkeye yardım etmeye hazır olduğunu da kaydetti.

Libya Başbakanı Dibeybe'den depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle Türkiye, Suriye ve Lübnan ile tam dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Depremden etkilenenlerin sağlık ve güvenliği için duacı olduklarını kaydeden Dibeybe, "Türkiye, Suriye ve Lübnan'daki kardeşlerimize taziyelerimi sunuyorum; ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Halen enkaz altındakilerin de sağlıkla kurtulmalarını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüşerek taziyelerini sunduğunu aktardı.

Menguş, Twitter hesabından paylaştığı taziye mesajında, "Haberi alır almaz, yıkıcı deprem felaketiyle karşı karşıya kalan Türk halkıyla tam dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek için kardeşim Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu aradım. En derin taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz." ifadelerine yer verdi.

Paşinyan: Ermenistan yardım sağlamaya hazır

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremle ilgili yaptığı açıklamada, taziyelerini ileterek, “Ermenistan yardım sağlamaya hazır” dedi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybına neden olan yıkıcı deprem haberinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ermenistan yardım sağlamaya hazır" ifadelerini kullandı.

Ürdün, Kahramanmaraş merkezli depremdeki can kayıpları için Türkiye'ye taziyelerini iletti

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, sabahın erken saatlerinde meydana gelen, çok sayıda can kaybı ve yaralanmaya neden olan deprem için Türkiye Cumhuriyeti'ne taziye dileklerini sunmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Ürdün'ün kardeş Türk halkıyla ile dayanışma içerisinde olduğu belirtilerek, depremde vefat edenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilendi.

Suudi Arabistan'dan Kahramanmaraş merkezli depremler için başsağlığı mesajı

Suudi Arabistan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ve Suriye'de hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dilendi.

Açıklamada, Suudi Arabistan'ın Türkiye ve Suriye ile dayanışma içinde olduğu ifade edildi.

Çin Devlet Başkanı Şi'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a deprem dolayısıyla taziye mesajı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Şi, mesajında, Çin hükümeti ve halkı adına yaşamını yitirenler için üzüntülerini ifade ederek, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifa diledi.

Ağır can kayıplarına ve maddi hasara yol açan depremleri öğrendiğinde şok yaşadığını belirten Şi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde hükümetinizin ve halkınızın afetin etkisini en kısa sürede gidereceğine ve yurdunuzu yeniden inşa edeceğinize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden: Can kaybı ve yıkım nedeniyle büyük üzüntü duyuyorum

ABD Başkanı Joe Biden, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen yıkıcı depreme ilişkin açıklama yaptı.

Biden, sosyal medya hesabından yayınladığı paylaşımında, "Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremin yol açtığı can kaybı ve tahribat nedeniyle derin üzüntü içindeyim. Ekibime her türlü yardımı sağlama talimatı verdim" dedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Duda, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'ye desteğe hazır olduklarını ifade etti.

Depremler nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdiğini belirten Duda, "Yardımlar ve diğer gerekli destekler konusunda müttefiğimiz Türkiye'nin yanındayız." ifadesini kullandı.

Polonya, Türkiye'ye destek için 76 uzman itfaiyeci ve 8 arama kurtarma köpeği gönderme kararı aldı.

Polonya haber ajansı PAP'a göre öğleden sonra yola çıkan Polonyalı destek ekipleri Gaziantep'e inecek ve 7 gün boyunca çalışmalara katılacak.

Öte yandan Estonya Başbakanı Kaja Kallas da "Arama kurtarma ve sağlık ekiplerimiz Türkiye'ye yardım için hazır. Kurbanların ailelerine ve etkilenen herkese içten başsağlığı diliyoruz." mesajını paylaştı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.

Türkmenistan Devlet Televizyonu Altın Asır’ın haberine göre, Berdimuhamedov, Erdoğan'a gönderdiği mesajda, Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok sayıda insanın hayatını kaybetmesi ve yaralanması nedeniyle üzüntü duyduğunu belirtti.

Berdimuhamedov, depremlerde hayatını kaybedenler için Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Ürdün Kralı 2. Abdullah, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Türkiye’de meydana gelen iki deprem sonrasında anlamlı bir taziye ve dayanışma mesajı paylaştı. Güney Kore Devlet Başkanı mesajında “Bu zor dönemde kalbim Türkiye ve Suriye halkıyla birlikte. Kore, sevdiklerini kaybedenlere en derin başsağlığı dileklerimizi iletmektedir. Kore Savaşı'nda kanla yoğrulmuş kardeşlik bağımız olan Türkiye'ye mümkün olan her şekilde yardıma hazırız” ifadelerini kullandı.