SEÇİM İÇİN BİRİLERİ “CAMBAZA BAK” NUMARASINI YAPIYOR!

SEÇİM İÇİN BİRİLERİ “CAMBAZA BAK” NUMARASINI YAPIYOR! 5 Mart 2023 - 00:39 | Güncelleme:

HAFTANIN GÜNDEMİNİ BELİRLİYORUZ! İYİ PARTİ’NİN MİLLET İTTİFAKI’NDAN KOPMASIYLA BİRLİKTE, CUMHUR İTTİFAKI’NIN, İYİ PARTİ’NİN DE OYLARIYLA, BU KEZ ANAYASAYA UYGUN BİR ŞEKİLDE, SEÇİM İÇİN MECLİS KARARI ALMA ŞANSI VAR!

Daha öncesinde Erdoğan, 10 Mart civarında karar alacağını ve seçimlerin 14 Mayıs’ta olacağını söylüyordu ama bu konuda Yüksek Seçim Kurulu’nun ne karar vereceği merakla bekleniyordu!

Çünkü, Anayasa aslında bu konuda net ve şöyle: (Video’da da var)

MADDE 3 – (Değişik: 25/4/2018-7140/3 md.)

Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev sürelerinin dolmasından önceki son Pazar günü oy verme günüdür. Görev süresi, birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir”

Şimdi bu durumda seçimin Anayasa’ya uygun bir şekilde olması ve YSK’nın da onay vermesinin garanti olacağı şekil, Cumhur’un, İYİ Parti ile birlikte çoğunluğu yakalayarak Meclis’ten seçim kararı çıkarması!

Ve bir de, “yeni seçim kanunun” uygulanması için bu kararın aslında(üstte görüldüğü gibi-seçimin başlangıç tarihi Anayasa’da yapıldığı değil, karar alındığı tarih sayılmış) yeni kanunun çıkacağı 6 Nisan’dan sonra Meclis’ten çıkması ve 60 gün sonra 18’ine kalmadan(Erdoğan’ın da aday olabilmesi için tam süresinde olmaması gerek) 11 Haziran’da seçim yapılması gerekiyor!

Anayasa’ya göre durum bu ve net! Ya da bu hafta karar alınacaksa “eski seçim kanunuyla” ve Meclis kararıyla 14 Mayıs’ta da yapılma şansı var gibi görünse de başka bir sorun var! 6 Nisan’dan önce karar alındığı için, eski kanuna göre olacak ve bu kez 60 gün değil 90 gün öne sayılması gerekecek! Yani işin tam doğrusu şu: 10 Mart’ta karar alınır ve en geç 13 Mart’ta Resmi gazetede yayınlanırsa, 90 gün sonra, yani 11 Haziran’da seçim olabilecek! AKSİ TAKDİRDE ERDOĞAN, ANAYASA’YA GÖRE ADAY OLAMAYACAK! Yani İyi Parti’nin kopma zamanı 10 numara, 5 yıldız!!!

YORUM YAPMAK İÇİN TIKLAYIN!