YURT DIŞINDAN TELEFON ALMANIN AVANTAJLI OLDUĞU DÖNEM SONA ERDİ!

YURT DIŞINDAN TELEFON ALMANIN AVANTAJLI OLDUĞU DÖNEM SONA ERDİ! 7 Temmuz 2023 - 12:38 | Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Kararı ile Katma Değer Vergisi (KDV) oranları yükseldi. Yüzde 18 olan KDV yüzde 20'ye, yüzde 8 olan KDV ise yüzde 10'a çıkarıldı. Ayrıca, yurt dışından alınan telefonların pasaport kayıt ücreti 6 bin TL'den 20 bin TL'ye yükseltildi. Bu nedenle, artan kur ve vergi oranları nedeniyle yurt dışından telefon almak artık karlı değil.

Cumhurbaşkanı Kararı ile 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarlarına yüzde 50 oranında zam yapıldı. Türkiye'de artan kur ve vergi oranlarından dolayı birçok vatandaşa yurt dışından telefon almak daha karlı geliyordu. Ancak son kararla birlikte durum değişti. Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı 20 bin TL'ye yükseldi.

PASAPORTA KAYIT SÜRESİ 120 GÜN

Yurt dışından alınan telefon, Türkiye'de pasaporta kaydettirmeden sadece 120 gün kullanılabiliyor. Cihaz kaydı yapılmadığı takdirde bu süre bitince şebeke kullanımına kapanıyor. Eski tarifeyle cihazı pasaport üzerinde kayıt ettirmenin maliyeti 6 bin TL'ydi. Bugün Resmi Gazete'de açıklanan karara göre pasaport kayıt ücretleri 20 bin TL oldu. Yani artık yurt dışından telefon almak, artan kur artışı ve alınan vergiden dolayı karlı değil.