FLAŞ!.. MECLİS DARBELERİ ARAŞTIRACAK!.. TBMM GENEL KURULU, DARBE VE MUHTIRALARLA İLGİLİ BİR KOMİSYON KURULMASINA KARAR VERDİ!.. HABERİN DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN!..

FLAŞ!.. MECLİS DARBELERİ ARAŞTIRACAK!.. TBMM GENEL KURULU, DARBE VE MUHTIRALARLA İLGİLİ BİR KOMİSYON KURULMASINA KARAR VERDİ!.. HABERİN DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN!.. 11 Nisan 2012 - 22:16 | Güncelleme:

TBMM Genel Kurulunda, darbe ve muhtıralarla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda 4 siyasi parti grubu tarafından verilen, “Ülkede demokrasiye müdahale eden tüm darbe ve muhtıralar ile demokrasiyi işlevsiz kılan diğer bütün girişim ve süreçlerin tüm boyutlarıyla araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına” ilişkin önergeler, birleştirilerek görüşüldü.

DARBE KOMİSYONU'NA VEKİLLERDEN BÜYÜK İLGİ

Daha sonra yapılan oylamada, oybirliği ile Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önerge kabul edildi. Milletvekilleri kararı alkışlarla karşıladı. Alınan karar gereği Komisyon, 17 milletvekilinden oluşacak ve 3 ay süreyle görev yapacak.

"DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRME KOMİSYONU OLMALIDIR"

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, darbe ve muhtıralarla ilgili Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge üzerinde, imza sahipleri adına söz alarak, TBMM'nin geçmişinde en önemli ve tarihi oturumlardan birinin gerçekleştirildiğini söyledi. Şandır, “TBMM'ye karşı hukuk dışı yollardan yapılan darbeleri en çok TBMM sorun yapmak zorunda. Tarihin ve milletin önünde, milletin iradesine, sebebi ne olursa olsun, sahibi kim olursa olsun hukuk dışı yollardan yapılacak bir müdahale olmamalıdır. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” diye konuştu.

Darbelerle mücadelenin, “demokrasiyi nasıl güçlendirebiliriz” sorusu etrafında yapılması gerektiğini vurgulayan Şandır, “Bu komisyonun adı, 'Darbelerle Mücadele' değil, 'Demokrasiyi Güçlendirme Komisyonu' olmalıdır. Kabuk tutmuş yaraların kaşınmasının bu ülkeye bir faydası yoktur. Bundan sonrasında demokrasiyi güçlendirerek tedbir almalıyız” dedi.

"İŞKENCELERİ YAŞADIK"

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, “12 Eylül'ün yüreğimde, içimde çok ciddi sıkıntılar yarattığı durumlar vardır. Adana Cezaevinde bir arkadaşımız idam edildi. O geceyi hiç unutamıyorum. Hepimizde korku hakim olmaya başladı. Sonrasında işkenceleri yaşadık” diye konuştu.

12 Eylül'ün bilançosunu herkesin çok iyi bildiğini ifade eden Şeker, şöyle devam etti:

“Binlerce insan sermayenin egemenliğini sağlamak adına işkence tezgahlarından geçirildi. 12 Eylül'ün yargılanmasında 90 yaşına gelmiş iki paşayla hesaplaşmayı istemedim. Onun için müdahil olmadım. Onlar sadece maşaydı. 12 Eylül'ün getirdiği antidemokratik kanunları kaldırmazsak, demokrasinin önünü açamazsak hiçbir şey yapamayız. Darbeleri ortaya çıkaran koşulları değiştirmek gerekiyor.”